Política 05/12/2016

Presenten el 'Front Comú' que ha "d'abanderar el canvi social i polític" d'Andorra

USdA, SAT, Podem i PS fan una crida a entitats i particulars perquè se sumin al nou "observatori crític i constructiu"

F.a.
2 min
Gabriel Ubach (USdA), Joseba Imanol i Joan Seguí (Podem) Guillem Fornieles (SAT) i Evaristo Vilagines (PS) del Projecte Front Comú

Andorra la VellaRepresentants dels sindicats USdA i SAT i dels partits polítics Podem Andorra i PS han presentat, aquest dilluns al centre cultural La Llacuna d'Andorra la Vella, el Projecte Front Comú que, sense vocació "d'entrar a formar part del sistema polític" i "respectant la identitat de cadascun dels seus actors" pretén aglutinar el "major nombre possible" d'entitats del país per treballar en "allò que més preocupa la ciutadania". Gabriel Ubach (USdA), Joseba Imanol i Joan Seguí (Podem), Guillem Fornieles (SAT) i Evaristo Vilagines (PS) han fet una crida a la població, "tant associacions com particulars", perquè se sumin al projecte, de manera que "Andorra sigui per a tothom i no només per a quatre persones". "Sempre que les minories decideixin per les majories no hi haurà democràcia, per això abanderem el canvi de model social i polític", ha definit Ubach.

El Projecte Front Comú té la finalitat "d'unificar criteris, prioritzar-los i treballar-hi". Les tres primeres lleis sobre les que treballaran, i que han decidit a la votació per majoria dels seus membres actuals, són la Llei electoral, "per democratitzar la societat", la Llei de la nacionalitat, "per a la integració de tothom del país", i la Llei de la CASS, "perquè angoixa moltíssim la ciutadania". "Havíem de començar pels temes que més preocupen la població", ha explicat Ubach.

S'organitzaran en comissions, amb un membre de cada entitat, per treballar per tenir una visió "el més plural possible dels temes que preocupen la ciutadania: quan parlem de la Llei de la CASS volem veure, més enllà de la visió política, la visió social que ens puguin aportar metges, associacions de minusvàlids...", a posat, a tall d'exemple, Seguí.

Els representants del projecte, que han definit com "una mena d'observatori crític i constructiu", han insistit que la seva finalitat no és presentar-se en coalició a les eleccions, sinó "qüestionar el format actual del país, on només calen 5.500 vots, dels 70.000 habitants que som, per obtenir una majoria absoluta". "Cal que la ciutadania s'impliqui més en aquest país per poder canviar un sistema que veiem que no dóna els fruits que es reclamen des de la societat, perquè no se sent la veu de la ciutadania", ha dit Ubach, qui ha insistit en la idea del projecte "com un grup de treball que faci veure a les forces polítiques, independentment del color que tinguin, allò que preocupa la gent". "Identificar quins són els problemes al carrer per poder-los dur a les institucions perquè hi treballin", ha afegit Joseba.

Des del projecte, també han insistit en "la importància" d'aglutinar el màxim nombre d'associacions possible per reforçar la democràcia participativa integradora: no volem deixar ningú fora, associacions, moviments socials, particulars... tothom qui vulgui aportar treball al projecte", han explicat. De moment hi ha sis entitats, entre partits i associacions, que han mostrat interès en la iniciativa.

stats