Política 30/06/2016

Principi d'acord entre Comuns i Govern per la col·laboració entre organismes públics

La modificació de la Llei d’Ordenació territorial estableix quins seran els equipaments i les infraestructures susceptibles de ser incloses en els Plans Especials com a projectes d’interès nacional

Ana
3 min
La secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres i el cònsol menor dEscaldes-Engordany i representant dels Comuns, Marc Calvet

Andorra la VellaEl projecte de llei qualificada de col·laboració entre l’Administració general i els Comuns es basa en el principi general de lleialtat institucional i la col·laboració entre l’administració general i els comuns. Aquest principi implica la informació mútua, l'assistència entre l’administració general i els comuns amb pagament dels costos a càrrec de qui els sol·liciti, i la possibilitat de celebrar convenis per establir taules de costos d’actuacions d’assistència i regles de reemborsament i compensació de les despeses d’assistència.

S'estableixen dins la llei àmbits i organismes de col·laboració com les mancomunitats de serveis entre comuns i altres corporacions locals que podran executar serveis i obres de la seva competència com la recollida de residus, cementiris i serveis funeraris, gestió de boscos, deixalleries, circulació i trànsit, neteja pública i treta de neu, etcètera.

A més, s'estableix la possibilitat que les administracions facin encàrrecs de gestió per encomanar a un òrgan públic o una entitat pública la realització de funcions, serveis o activitats. A banda, els convenis de col·laboració entre administracions amb l'objectiu de fer tasques i funcions d’interès comú. L’aportació de mitjans, el finançament i el seguiment, l’avaluació, la durada i les causes d’extinció quedarien explicitades en aquests convenis que poden incloure diferents àmbits.

El projecte de llei qualificada de col·laboració entre l’Administració general i els Comuns i estableix els principis de col·laboració entre els comuns a l’administració general o entre comuns. A banda, les modalitats de mobilitat que ja existeixen a la Llei de la Funció Pública, excepte el trasllat.

Pel que fa a la modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (LOGTU), el principi d'acord a què han arribat comuns i Govern estableix quines àrees són susceptibles de ser declarades d'interès general atenent a projectes que es qualifiquin d'especial importància.

Segons la funció social de la propietat, la utilització racional del sòl i la distribució equitativa dels beneficis i càrregues derivats del procés urbanístic la Llei estableix un seguit d'infrastructures necessàries. En aquest sentit, el procediment que s'ha pactat i presentat en forma de projecte de Llei perquè sigui admesa a tràmit del Consell General estableix que una vegada el Govern aprovi un Projecte qualificat d’Interès Nacional, requerirà al Comú perquè faci un Pla Especial que el Govern executarà. En cas que el Comú desisteixi a redactar el Pla Especial, o en cas d’inacció del Comú en més de 6 mesos, el Govern podrà redactar el Pla Especial pel seu compte.

La modificació de la Llei estableix quins seran els equipaments i les infraestructures susceptibles de ser incloses els Plans Especials. Són els equipaments educatius com centres escolars, universitaris i guarderies, els equipaments culturals com els museus, sales d’exposicions, biblioteques, arxius, centres culturals, teatres, auditoris, i altres amb el mateix objecte; els sanitaris com hospitals, clíniques, centres d’assistència primària, consultoris i similars; els sociosanitaris; els esportius on s'inclouen els pavellons, estadis; les infrastrauctures viàries, els edificis administratius, els equipaments energètics integrats que comprenen les de gestió del sistema energètic, el transport, emmagatzematge, transformació i distribució, generació d’energia d’origen de fonts renovables, excepte l'eòlica, les d'alta eficiència energètica com les de cogeneració i trigeneració, de biomassa o els equipaments multifuncionals.

La modificació de la llei estableix que en cas que els Comuns mostrin la seva disconformitat respecte la proposta d'ubicació en terrenys de la parròquia, serà el Consell General qui discuteixi la idoneïtat o no de seguir amb el Pla Especial.

stats