Política 29/10/2015

La família Pujol va ingressar 30 MEUR en metàl·lic a 10 comptes d’Andorra, segons 'El Periódico'

Segons el rotatiu, després d'analitzar les dades que ha proporcionat Andorra, la UDEF conclou que la família Pujol podria haver comès fets relacionats amb el blanqueig de capitals i la pertinença a organització criminal

ARA Andorra
2 min

Andorra la VellaSegons ha informat 'El Periódico de Catalunya' aquest dijous, Jordi Pujol Ferrusola ha figurat titular d’una desena de comptes a Andorra des del 1999 i fins al 2012. La investigació ha destapat ingressos de més de 47 milions d’euros als comptes de la família Pujol, dels quals 30,85 milions eren en metàl·lic. Aquesta informació s’hauria extret de les dades remeses per les autoritats andorranes a la justícia espanyola, el passat mes de juny, com a resultat de la comissió rogatòria sol·licitada per l’Audiència Nacional el setembre de l’any anterior.

La quantitat de diners que la família Pujol hauria ingressat en metàl·lic al Principat -que suma un total de 30,85 milions d’euros- es distribueix, segons 'El Periódico', en un primer ingrés de 2.764 milions de les antigues pessetes i posteriorment, 10.33 milions d’euros als comptes del Principat. L’expresident també hi hauria ingressat en metàl·lic un total de 3,26 milions de dòlars i de 2,14 milions de marcs alemanys. A més, aquests comptes bancaris registren ingressos de transferències bancàries d’un import total de 17 milions d’euros.

Segons fonts de la investigació citades pel rotatiu català, el total dels ingressos no provenen de la gestió financera de Pujol Ferrusola, que hauria multiplicat per 55 vegades la hipotètica herència inicial del seu avi Florenci Pujol. D’altra banda, la investigació policial hauria trobat vincles entre els comptes i el presumpte cobrament de comissions d'empresaris per aconseguir contractes públics. S'assegura que sempre era el mateix grup d'empresaris i se cita com a exemple a FCC.

La informació proporcionada per la banca andorrana ha permès a la policia reconstruir l’operativa dels Pujol. Aquest procés comportava l’ingrés dels diners, el posterior blanqueig de capital, la repatriació dels diners a favor dels diferents membres de la família i, en ocasions, la reutilització de les noves operacions il·lícites, que fonts de la investigació situen per exemple a Argentina i a Mèxic.

Per tot plegat, 'El Periódico' assegura que la UDEF ha arribat a la conclusió que existeixen indicis racionals de criminalitat que apuntarien a la comissió de fets relacionats amb el blanqueig de capitals o pertinença a organització criminal. L'operativa se centra en Jordi Pujol Ferrusola, tot i que els indicis de blanqueig de capitals podrien involucrar a tots els membres de la família, segons les dades de la UDEF.

stats