Política 11/07/2016

Quins són els líders polítics més ben valorats?

Pere López supera Toni Martí com a líder polític més ben valorat, però Martí continua sent -de lluny- el que inspira més confiança

M.t.
3 min
Els quatre líders polítics andorrans / M.T.

Andorra la VellaSegons l'enquesta sociològica de valoració política del primer semestre del 2016, dels quatre líders polítics d'Andorra, Pere López (PS) ha passat a ser el més ben valorat pels andorrans amb una nota del 5,77, superant per primer cop el cap de Govern, Toni Martí, que es queda amb una puntuació de 5,61. Per darrere trobem a Víctor Naudi (SDP) amb un 5,39 i finalment Josep Pintat (Ld'A) amb un 5,27. En canvi, el polític més conegut és Martí, seguit de Josep Pintat i Víctor Naudi, mentre que Pere López és el més desconegut.

Quant a les respostes dels enquestats no andorrans, les puntuacions són lleugerament superiors i el líder més ben valorat és en aquest cas Toni Martí (6,13) seguit de Josep Pintat (6,07), mentre que Pere López i Víctor Naudi empaten amb una nota de 5,90.

L'enquesta també ha inclòs una pregunta oberta sobre el polític o política d'Andorra que els mereix més confiança i, en aquest cas, la primera posició és per Toni Martí, amb un 12,9% de les respostes. El segueix Pere López amb un 5,1%, Jaume Bartumeu amb un 4,6% i Josep Pintat amb un 4,4%. Víctor Naudi, en aquest cas, ocupa la setena posició, per darrere de Jordi Cinca i Rosa Gili.

Els polítics que inspiren més confiança / Font: CRES

Pel que fa a les respostes dels residents no andorrans, el rànquing també l'encapçala Toni Martí, però en aquest cas Pere López cau fins a la cinquena posició, per darrere de Josep Pintat, Jaume Bartumeu i Marc Forné.

La Policia, la institució amb qui més confia la població

Per primera vegada, a la pregunta sobre la confiança que tenen els andorrans amb les institucions, s'hi ha afegit també la Policia i els sindicats, i el resultat és que tant els andorrans com els no andorrans situen en primera posició el cos policial, amb un 6,8 i un 7,3 de nota respectivament. El Consell General té la segona millor nota, seguit pel Govern. Ja a la franja de suspesos (pel que fa als andorrans) hi trobem els partits polítics, els coprínceps i, finalment, els sindicats. Cal dir també que els no andorrans només suspenen els sindicats, amb una nota fins i tot un pèl inferior a la que els donen els andorrans (4,03).

Els andorrans suspenen la gestió del Govern

Pel que fa a la valoració de la gestió que ha fet el Govern des de les darreres eleccions del 2015, la puntuació dels enquestats de nacionalitat andorrana s'ha reduït respecte l'any passat baixant per sota de l'aprovat, passant d'un 5,09 a un 4,84. També s'ha reduït en la mateixa línia la nota que han posat els no andorrans, tot i que aquests tenen una percepció lleugerament millor de la qüestió (de 5,5 a 5,3).

En el cas de l'actuació política de l'oposició, només aprova el Partit Socialdemòcrata amb un 5,1, mentre que Liberals d'Andorra obté un 4,9 i Socialdemocràcia i Progrés un 4,5.

Per tot plegat, quan se'ls pregunta sobre la situació política general d'Andorra, un 19% els enquestats andorrans considera que és bona o molt bona, un 48% regular i un 30% dolenta. Respecte al 2014, la darrera vegada en què es va fer aquesta pregunta, els més pessimistes han augmentat 10 punts, però els més optimistes també s'han incrementat, tot i que en menor mesura (5 punts). En el cas dels no andorrans, la seva valoració és més positiva i un 28% consideren que la situació és bona o molt bona.

stats