Política 13/09/2017

Reforma de l'escola andorrana de Santa Coloma per reagrupar els alumnes de segona ensenyança

Martí també ha indicat que “properament” el Govern entrarà a tràmit parlamentari el projecte d’una nova llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà

Ana
3 min
El cap de Govern, Toni Marí, durant el discurs del debat d’orientació política. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaL’escola andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma ampliarà les seves instal·lacions actuals per poder agrupar tots els alumnes de segona ensenyança de la parròquia d’Andorra la Vella en un sol edifici. Actualment estan dividits en dues ubicacions, uns a l’edifici de Santa Coloma i els altres a la infraestructura situada al carrer Ciutat de Valls. Així ho ha afirmat el cap de Govern, Toni Marí, durant el discurs del debat d’orientació política. L’objectiu d’aquesta reforma, a part d’agrupar els alumnes en una sola ubicació, també va encaminat a eliminar les aules del subsol que no reuneixen les condicions òptimes per a la pràctica educativa. Les obres d’ampliació s’iniciaran l’any que ve i tindran una durada de dos anys.

Martí també ha assegurat que “properament” el Govern entrarà a tràmit parlamentari el projecte d’una nova llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà, que modernitzarà el text actual que data del 1994. “Hem de millorar constantment el nostre sistema educatiu propi, és així com hem estat pioners en la introducció de l’ensenyament per competències”, ha justificat. A més de la nova llei del sistema educatiu andorrà, també durant aquesta tardor el Govern farà arribar al Consell General dos projectes de llei sobre ensenyament superior i sobre la Universitat d’Andorra, que homologuen la legislació amb l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior.

El cap de Govern també ha explicat que “complint amb el compromís electoral”, el ministeri d’Educació convocarà l’any vinent un nou concurs per a una vintena de places de l’escola andorrana actualment ocupades per eventuals i que se sumaran a les 41 places ja convocades al llarg del 2016 i el 2017. També en el capítol d’inversions en educació, l’any vinent es preveu l’adequació d’una parcel·la titularitat del Govern, al costat de l’escola de segona ensenyança d’Ordino, per habilitar-la com a aparcament. La voluntat és que doni servei a aquesta escola i també al Centre de Tecnificació.

En el marc d’avaluar el sistema educatiu del país, el cap de Govern ha avançat que l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic avaluarà el sistema a través del programa PISA for School. “D’aquesta manera podrem tenir dades fiables sobre la qualitat del sistema educatiu andorrà, sobre les seves fortaleses i sobre aquelles qüestions que cal millorar”, ha destacat. Amb la mateixa voluntat de millorar la qualitat educativa, Martí ha avançat que s’està negociant un conveni amb l’escola de negocis Esade per avaluar l’escola andorrana des del punt de vista de l’emprenedoria. Segons Martí, amb la voluntat d’adaptar l’educació a la modernitat, ja s’ha entrat a tràmit parlamentari el Conveni de la Unesco contra la discriminació en matèria educativa. El Govern farà arribar el text al Consell General la setmana vinent.

També amb la voluntat d’adaptar-se millor a les tendències internacionals en matèria educativa, segons ha explicat el cap de Govern, en els propers mesos l’executiu tramitarà el projecte de llei del marc andorrà de qualificacions i el projecte de llei de validació de l’experiència professional. Aquest darrer projecte de llei ha de permetre a la població amb una experiència professional contrastada obtenir titulacions acadèmiques oficials per la via del reconeixement. “Aquest sistema s’aplica àmpliament en països com França i és la manera de reconèixer el mèrit i la capacitat de persones que en el seu moment no van tenir l’oportunitat d’estudiar”, ha dit.

stats