Política 13/07/2016

Reunió amb polítics, empresaris i sindicats per "cercar el màxim consens" per l'acord amb la UE

Toni Martí lamenta que els consellers d'SDP deixin el pacte d'Estat i espera que la decisió no estigui relacionada amb la querella del Govern contra els directius de BPA

Ana
3 min
Reunió amb polítics, empresaris i sindicats aquest dijous sobre l'acord amb la UE

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, ha comparegut en roda de premsa per anunciar que aquest dijous se celebrarà una reunió amb polítics, empresaris i sindicats per informar sobre l'estat de les negociacions per a l'acord d'associació amb la Unió Europea. A la reunió no hi haurà els dos consellers d'SDP, una decisió que Martí ha lamentat i que espera que no estigui relacionada amb la querella que el Govern ha presentat contra els directius de BPA, tenint en compte que "alguns estan molt presents en algunes querelles milionàries contra l'Estat andorrà". Pel que fa al contingut de les negociacions, que Martí ha reconegut que poden anar més lentes del previst a causa del 'Brexit', ha assegurat que es reprendran el 22 de setembre, i ha afegit que, en relació amb les línies vermelles traçades en matèria de lliure circulació de mercaderies, "els imputs que tinc són bons".

El cap de Govern ha convocat, per a aquest dijous al matí, una reunió amb els agents econòmics i socials i els grups parlamentaris que formen part del pacte d'Estat amb l'objectiu d'informar sobre les negociacions amb la Unió Europea i assolir "el consens més majoritari possible", donant compliment al compromís que va adoptar durant el darrer Debat d'Orientació Política. En concret, hi participaran la CEA, la Cambra de Comerç, l'EFA, la PIME, el Consell de col·legis professionals, l'USdA i el SAT, a més del grup parlamentari demòcrata i el grup parlamentari mixt -sense els consellers d'SDP.

Martí ha assegurat que la trobada es va programar fa dues setmanes amb el vistiplau dels grups parlamentaris que participen al pacte d'Estat i, per tant, s'ha mostrat sorprès que justament aquest dimecres Socialdemocràcia i Progrés hagi anunciat que suspèn la seva participació en el pacte. El cap de Govern ha assegurat que no entén els arguments de la decisió, perquè ha assegurat que no recorda que el ministre d'Exteriors hagi fet mai tantes reunions en el marc del pacte ni tantes compareixences davant la comissió legislativa. Així, ha lamentat que un partit que creu en l'acord d'associació "abandoni un vaixell que demà vol agafar una nova dinàmica", i ha afegit que "no voldria pensar que han esperat a la mínima oportunitat d'abandonar una negociació tan important", fent referència implícita a la querella presentada contra els directius de BPA, ja que ha recordat que a SDP, "alguns estan molt presents en algunes querelles contra l'Estat andorrà milionàries".

El Govern és qui ha de defensar que es rescabalin els danys soferts per l'afer BPA

Precisament sobre la querella criminal, Toni Martí ha recordat que el Govern ha de respectar les demandes que puguin presentar els Cierco o altres ciutadans, però considera que "el mal que ha sofert el poble andorrà no pot quedar indiferent" i que el poble "no entendria que el Govern no esbrinés qui són els responsables d'aquest mal". En aquest sentit, ha assegurat que qui ha de defensar que es rescabalin els danys soferts és el Govern, i ha demanat "que ningú hi vegi més intenció que aquesta".

Seguint amb l'afer BPA, Martí ha assegurat que el comprador de Vall Banc, JC Flowers agafarà el control de l'entitat en breu. De fet, ha concretat que creu que en menys de 15 dies s'hauran fet tots els passos necessaris per poder concretar l'adjudicació de la venda. Finalment, Toni Martí ha reiterat el seu suport cap al ministre Jordi Cinca assegurant que té plena confiança amb tots els ministres i no té cap intenció de rellevar-ne cap.

stats