Política 13/07/2016

SDP abandona el pacte d'Estat per l'acord d'associació amb la UE

La decisió s'ha pres perquè el Govern no ha cessat Cinca tal com demanaven, i per aspectes de funcionament del pacte que no els satisfan

M.t.
2 min
Víctor Naudi i Joan-Marc Miralles / M.T.

Andorra la VellaEl conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, i el secretari d'Organització de la formació, Joan-Marc Miralles, han anunciat aquest dimecres que deixen en suspens la seva participació en el pacte d'Estat per l'acord d'associació amb la Unió Europea, tal com ja van amenaçar de fer si no es cessava el ministre de Finances, Jordi Cinca, arran de les informacions aparegudes sobre actuacions "com a mínim amorals" que hauria fet en el passat.

Naudi ha explicat que la decisió ve motivada per un doble vessant. D'una banda perquè consideren que la figura del ministre està malmesa, perjudica la imatge del país, i "no és la persona més idònia per defensar els posicionaments de transparència del país". D'altra banda, perquè hi ha aspectes del funcionament del pacte que no els satisfan, com ara el fet que no se'ls trameti informació que consideren necessària.

"Si hem d'estar-hi per simplement figurar i sense que es tinguin en compte les nostres aportacions, malament anem", ha assegurat Naudi, que ha volgut deixar clar que tot i la decisió, "això no vol dir que renunciem a què Andorra avanci cap a un acord d'associació amb la UE". Per aquest motiu, Joan-Marc Miralles ha assegurat que continuaran treballant perquè l'acord sigui possible, organitzant activitats i conferències per crear un debat públic i "una dinàmica positiva a favor de l'acord". A més, Naudi ha afegit que no es tracta d'un trencament, sinó una suspensió de la seva participació en el pacte, de manera que si es cessa el ministre i es replanteja la dinàmica de treball, valoraran si hi tornen a participar.

"El primer partit del país és la desafecció"

SDP també ha valorat aquest dimecres els resultats de l'enquesta de valoració política del CRES, que consideren que el que constata és que "el primer partit del país és la desafecció i l'abstenció". També troben una contradicció que baixi la valoració de la gestió del Govern però que en canvi DA continuaria sent el partit més votat.

Per fer front a l'abstenció i a la desafecció per la política, SDP proposa una reforma de la Llei electoral que permeti llistes obertes i processos que permetin una democràcia més directa. A més, atribueix aquesta situació al fet que hi hagi partits que no respectin els pactes ni el programa, o que "les persones elegides fan el que volen", així com la visió que hi ha en una part de la ciutadania en el fet que "les coses no es poden canviar".

Pel que fa a la part de vot ocult que el CRES atribueix a la seva formació, Miralles ha dit que no entenen els motius, ja que la seva ideologia és molt clara i la majoria dels enquestats diuen situar-se a l'esquerra.

stats