Política 28/07/2015

SDP alerta d'un "alentiment de l'economia" arran del cas BPA

SDP assegura que ja s'han rebut les primeres queixes des del sector empresarial "alertant de retards de pagaments per part de l'administració"

Ana
3 min
El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, i el secretari d'organització d'SDP, Joan Marc Miralles, durant la roda de premsa celebrada aquest dimarts a la tarda

Andorra la VellaLes conseqüències directes i indirectes propiciades per l'afer BPA estan provocant un "refredament de l'economia a escala nacional". Aquesta ha estat la principal denuncia que el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, ha exposat, aquest dimarts a la tarda, durant la roda de premsa celebrada per explicar les actuacions realitzades des del Govern i per detallar les conseqüències produïdes arran del cas BPA. En aquest sentit, Naudi ha assegurat que "a causa d'aquest alentiment de l'economia, ja hem rebut les primeres queixes des del sector empresarial alertant de retards de pagaments per part de l'administració" i ha afegit que "aquesta tardor correm el risc de veure com augmenta el gruix de persones que es troben a l'atur".

Segons el conseller general d'SDP, Víctor Naudi, l'afer BPA ha originat "una manca de capitalització a escala del conjunt bancari" i un "risc sistèmic" que irremeiablement "minva en gran mesura les possibilitats de sortida que teníem". En aquest sentit, Naudi ha recordat que les empreses d'inversió estrangera que "tant ens havien de salvar" només es troben dificultats per obtenir finançament i nombroses traves produïdes per "la inseguretat jurídica que existeix al país". A més, referint-se a les declaracions que ha realitzat aquest dimarts a RTVA el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, per donar explicacions sobre la rebaixa de la inversió, Víctor Naudi ha assegurat que amb aquesta compareixença "el Govern reconeix de forma implícita que no ha fet les coses massa bé".

Quant al sector productiu, Naudi ha destacat que aquesta manca de crèdit per part de les entitats bancàries "ja es comença a traduir en dificultats directes o indirectes per les empreses", ja que tal com ha indicat el conseller general d'SDP, aquestes "treballen amb descoberts i amb crèdits i si això s'atura les empreses i els treballadors en patiran les conseqüències". D'aquesta manera, Naudi ha alertat que si la tendència segueix igual i l'accés al crèdit per les llars i les empreses no millora, el poder adquisitiu de les famílies disminuirà i l'economia se'n ressentirà en el seu conjunt.

En relació amb l'actuació efectuada des de l'Executiu, el conseller general d'SDP ha recalcat que el "Govern ha de fer un pressupost ajustat, això és evident, però ha de tenir en compte la inversió que requereix aquesta situació" i ha afegit que "s'han limitat a dir que han fet les coses bé, però ja s'evidencia que la realitat comença a ser una altra molt diferent". A més, Naudi ha assegurat que tot està contribuint a "empobrir una economia que s'està asfixiant" i ha precisat que "fins a la data d'avui el Govern ho ha vingut ocultant".

Per la seva banda, el secretari d'Organització d'SDP, Joan Marc Miralles, ha lamentat que "segueixen passant les setmanes i els dies i continuem sense veure cap sortida clara a la crisi del cas BPA" i ha afegit que amb la rebaixa de l'IGI bancari i la recaptació de l'impost de societats "es mostra un refredament evident de l'economia". En aquest sentit, Miralles ha assegurat que "és impossible que pugi el PIB si baixa la massa salarial", i per tant, cal adoptar mesures concretes per redirigir aquesta situació, ja que "la massa salarial és un indicador directe que reflecteix en quin estat es troba l'economia del país".

Finalment, Miralles ha destacat que "quan el Govern preveu dins de l'execució pressupostaria d'aquest any una baixada dels ingressos dels impostos, evidencia que ja es veuen dins d'una crisi propiciada per l'afer BPA".

stats