Política 12/09/2017

SDP demana que s’aturi la tramitació de les lleis de transferències i competències

El PS reclama els informes necessaris per saber si els dos textos respecten la Constitució

C. B. / M. T.
2 min
El conseller general, Víctor Naudí, el president de la formació, Jaume Bartumeu, i el conseller de Sant Julià de Lòria, Josep Roig. / C.B.

Andorra la VellaL'informe demanat pel comú de Sant Julià de Lòria al catedràtic emèrit en dret constitucional de la Universitat de Barcelona, Miguel Ángel Aparicio, que manifesta que diverses disposicions de les lleis de competències i transferències són inconstitucionals, segueix generant reaccions entre les formacions polítiques.

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, ha demanat que “s’apliqui el seny” i s’aturi la tramitació dels dos textos, ja que aprovar-los seria “una barbaritat”. Segons Bartumeu, les lleis intenten acontentar tothom amb diferents variables que trenquen la Constitució i ha comparat la distribució dels 55 milions euros als comuns amb un “repartiment de caixa de galetes” on s’ha primat “els comuns que aplaudeixen les polítiques del Govern”.

Bartumeu ha explicat que l’informe ha servit per acabar de perfilar les esmenes que ha presentat aquest dimarts respecte les dues lleis. En total, han presentat onze esmenes a la modificació de la Llei qualificada de delimitació de competències als comuns i setze a la de transferències als comuns.

Entres altres aspectes, en les esmenes SDP reivindica que el total de 55 milions per repartir als comuns és “arbitrària” i reclamen que s’arribi a la quantitat a repartir aplicant el 15% dels ingressos corrents del Govern i posteriorment es distribueixin de manera “proporcional”. Per arribar a aquesta proporcionalitat recalquen que és necessari suprimir disposicions “subjectives” com la de les pernoctacions hoteleres i corregir criteris com els quilòmetres de carreteres secundàries i el dels nuclis urbans llunyans.

El conseller d'SDP de Sant Julià de Lòria, Josep Roig, ha explicat que el comú va demanar l’informe amb el suport de tots els consellers i amb la voluntat de posar-lo en coneixement dels grups parlamentaris perquè el tinguin en compte a l’hora de debatre els textos.

El PS demana informes de constitucionalitat al Govern i al síndic

De la seva banda, per part del PS, Pere López creu que el Govern i el síndic general han de donar una resposta a l'alçada dels arguments exposats en l'informe, ja que considera que "mereixen una consideració perquè no són menors". En aquest sentit, el conseller general socialdemòcrata demana que s'aportin els informes necessaris que permetin saber si les dues lleis respecten la Constitució.

López ha remarcat que una part dels aspectes que assenyala el catedràtic Miguel Ángel Aparicio ja es van posar sobre la taula durant les negociacions per a la reforma de les competències i les transferències, com ara el fet que hi hagi criteris en el repartiment de les transferències, com són les pernoctacions, que no suposen una despesa comunal.

Precisament aquest dimarts la Sindicatura ha acceptat la demanda del PS de prorrogar novament el termini per a la presentació d'esmenes als dos projectes de llei, que acabarà finalment divendres 15 de setembre. Els consellers socialdemòcrates presentaran diverses esmenes a l'articulat per intentar modificar els criteris de repartiment de transferències d'acord amb la proposta que ja van fer en el seu moment, i estudiaran si cal afegir alguna esmena més arran de l'informe del catedràtic.

Mentrestant, el grup parlamentari liberal, que va anunciar que donaria suport a l’aprovació de les dues lleis, i que per tant té la clau per tirar endavant la reforma tenint en compte que en ser lleis qualificades no són suficients els 15 vots demòcrates, ha declinat, de moment, fer declaracions sobre la qüestió.

stats