Política 11/07/2015

SDP veu "difícil" arribar a acords a Sant Julià per fer fora UL

El partit de Jaume Bartumeu ha celebrat aquest dissabte un consell nacional per engegar la maquinària de cara a les comunals. Ja han començat les converses per intentar tirar endavant les "plataformes de redreçament comunal"

J.d.
2 min
El president d'SDP, Jaume Bartumeu / J.D.

Andorra la VellaSocialdemocràcia i progrés va avançar fa uns mesos la seva intenció de crear candidatures plurals amb el nom de "plataformes de redreçament comunal" per a les pròximes eleccions. Les converses ja han començat en aquest sentit, i de les primeres impressions dels comitès locals es desprèn que serà molt difícil cap acord a Sant Julià que no sigui estrictament progressista. A més, el partit treballa a les altres parròquies on té comitès -Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Ordino i Encamp- per buscar aliances que respectin els seus principis socials pel que fa a la política comunal.

Amb el consell nacional celebrat aquest dissabte s'ha engegat oficialment la maquinària per preparar les pròximes eleccions comunals, previstes pel mes de desembre. Si fa unes setmanes el partit avançava que buscarien aliances progressistes sense coalicions, amb possibles candidats de diferents partits i independents, aquest dissabte han confirmat que ja han mantingut converses concretes amb socialdemòcrates i liberals de diferents parròquies, però també amb entitats -Som Com Som, per exemple- i "molts ciutadans preocupats", ha explicat el president del partit, Jaume Bartumeu.

Els representants del partit demanaran a qui es vulgui sumar a les candidatures obertes parroquials que estiguin d'acord amb les polítiques de millora del "servei a les persones, serveis comunals i suports socials que no estiguin en contradicció amb la política nacional". Amb aquesta premissa el partit es dóna fins a la tardor per deixar treballar a cada comitè independentment i s'emplaça a un nou consell nacional que haurà de validar els possibles acords.

No obstant això, Bartumeu ha insistit que "no hi ha hagut contactes de partit a partit" perquè volen allunyar-se de la idea d'una coalició i que seran els membres d'SDP a cada parròquia els que treballin les aliances. Per exemple, segons ha avançat el líder, es buscarà que es mantinguin els serveis socials a Andorra la Vella, es demanarà als representants encampadans que estudiïn la situació de Saetde o s'estudiaran propostes econòmiques per a l'endeutament de Sant Julià de Lòria i la situació de Camprabassa.

Precisament, pel que fa a la parròquia laurediana, Bartumeu ha explicat que el representant del partit al Comú, Josep Roig, va participar en una reunió que també va comptar amb la presència del ministre demòcrata lauredià Gilbert Saboya. De les converses mantingudes s'interpreta que "DA hi anava amb plantejaments de política nacional i si va així, no cal que us digui que difícilment podrem arribar a acords, veient com ha començat aquesta legislatura", ha manifestat Bartumeu. El president d'SDP, ha afegit que "si algú pensava que es podia fer una plataforma per anar tots contra UL tampoc no ho havia calculat bé".

L'objectiu d'aquestes candidatures, segons ha manifestat el vocal de la comissió de política nacional, Delfí Roca, serà el de "sumar el màxim de forces i sensibilitats polítiques amb l'objectiu de redreçar els comuns i tornar-los als ciutadans".

Mor Alfons Miralles

Ahir a la nit es va morir Alfons Miralles, un dels fundadors d'SDP i pare del secretari d'organització, Joan Marc Miralles. El consell nacional ha tingut un record per a l'exiliat republicà espanyol, que es va establir a Andorra amb la seva família fugint de la situació al país veí, amb un minut de silenci i un record per a ell a la roda de premsa posterior.

stats