Política 09/08/2016

Saboya, sobre el pacte d'Estat per la UE: "Confio que torni a imperar l'interès general"

El ministre també ha assegurat que la decisió de Jordi Casadevall de posar el càrrec a disposició no ha afectat el Govern i que "és un gest que l'honora"

Ana
2 min
Gilbert Saboya podria encapçalar el Ministeri d'Economia

EncampDesprés que fa un any la Diada Andorrana de l'UCE tractés sobre la qüestió d'Andorra i els petits estats d'Europa, pel ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, les reflexions que es van fer són plenament vigents perquè el calendari de negociacions per a l'acord d'associació, almenys fins a finals d'any, està garantit malgrat la intenció del Regne Unit d'abandonar la Unió Europea. Així, el ministre ha recordat que es manté la reunió prevista per al 22 de setembre, on s'iniciaran les negociacions sobre la lliure circulació de mercaderies, punt en el qual Andorra ja ha manifestat la seva voluntat de mantenir la substància de l'Acord Duaner.

La UE permetrà que els acords existents s'integrin al nou text

Segons Saboya, la Unió Europea és sensible a aquesta demanda i es mostra oberta a buscar solucions, sempre que es trobi un equilibri entre el principi d'homogeneïtat de tracte entre els diferents països i el respecte de les particularitats de cadascun d'ells. Per tant, Saboya es mostra convençut que la UE permetrà que els acords existents s'integrin al màxim dins del nou text. "Aquesta és la seva posició de sortida, nosaltres volem que es mantinguin els acords existents, i ara s'haurà de mirar com poden evolucionar les posicions en el procés de negociació, però d'entrada la predisposició a escoltar-nos i a buscar solucions hi és", ha assegurat Saboya.

Pel que fa al pacte d'Estat que es va signar per anar a la una en aquesta matèria però que només ha subscrit DA i el PS després que SDP decidís suspendre la seva participació, Saboya ha dit que no té la bola de vidre per saber quines decisions prendran, però confia que torni a imperar la visió d'interès general, tenint en compte que recentment el president d'SDP ha abandonat la defensa dels accionistes majoritaris de BPA. Així, ha reiterat que la porta continua oberta tant pels "que per alguna raó o una altra de manera mes o menys tàctica hagin pogut optar per no ser-hi presents" com pels Liberals, que fins ara s'han volgut mantenir al marge.

Així, el ministre considera que al final, el temps portarà a tothom a prendre consciència de quin és l'interès general del país i del fet que es una negociació que marcarà el futur. De fet, Saboya ha reconegut que li costa molt entendre quin és l'argument pel qual no es pot compartit "un pacte d'Estat que pretén defensar el millor acord per a Andorra", i ha recordat que cal un màxim consens possible per tal que la negociació a Brusel·les es porti amb la "màxima força", perquè és en el marc del pacte on les formacions poden defensar les oportunitats i les qüestions que cal preservar en la negociació.

"No hi ha cap afer Casadevall"

D'altra banda, el ministre Saboya ha assegurat que la decisió del secretari general del Govern, Jordi Casadevall, de posar el seu càrrec a disposició, no ha afectat en cap sentit el Govern i que, per tant, "no hi ha afer Casadevall". Saboya ha valorat que "ha tingut la dignitat" de posar el seu càrrec a disposició, i que creu que "és un gest que l'honora", i ha confirmat que té la confiança absoluta tant del cap de Govern com de la resta de l'Executiu.

stats