Política 05/12/2016

Saboya exposa als grups el marc institucional que incrementa la participació d'Andorra en el cabal comunitari

El Govern dedicarà el primer trimestre de l'any vinent a negociar amb els diferents sectors "les solucions als problemes del tabac i les franquícies"

Ana
2 min
Els assessors del Govern, Marc Maresceau i Pol Demanet, amb el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya

Andorra la VellaLa segona reunió, aquest dilluns a la tarda, entre representants i assessors del Govern i la resta de grups parlamentaris, després de fer-ho al matí amb els dels agents econòmics i socials, ha servit per analitzar el "text estabilitzat", que no és definitiu, del marc institucional de l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE), que inclou "qui ha de ser l'autoritat competent en cada matèria, quins han de ser els mecanismes d'accés cap al Tribunal Europeu de Justícia i quins són els mecanismes que han de permetre un bon equilibri entre la UE i els tres microestats -Andorra, Sant Marino i Mònaco- que han consensuat les propostes", ha explicat el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya. "L'esforç que hem fet és assegurar la participació d'Andorra en el procés de participació del cabal comunitari", ha resumit el dirigent.

Un dels "punts clau" d'aquest marc institucional, que és comú per als tres microestats i que regula qui forma part del comitè mixt i qui supervisa i fa de mediador en la resolució de conflictes entre cadascun dels Estats i la UE, és, segons ha explicat Saboya, "assegurar la màxima participació d'Andorra en el disseny de les decisions: no hi serem en l'elaboració de la directiva, però ens hem d'assegurar que n'estem informats de manera el més anticipada possible per poder traslladar-los possibles adequacions".

Un altre dels punts desgranats pel ministre és "fins a quin punt podem reforçar el comitè mixt, l'òrgan que hauria de permetre prevenir i reforçar els mecanismes d'entesa abans d'anar a tribunals en cas de conflicte". Andorra, juntament amb els altres dos microestats, pretén que aquest comitè tingui "el màxim de rols en la prevenció i resolució de conflictes".

Els treballs que el Govern ha posat en comú amb els grups aquest dilluns han estat consensuats pels tres microestats, de manera, ha matisat Saboya, que les negociacions amb la Unió Europea "són a quatre bandes, UE davant aquests tres països". Tot i constatar que "s'ha avançat bastant" en l'acord d'associació, el ministre no ha volgut explicar quins són els punts que més allunyen les parts, i encara s'hauran de negociar.

Fora del marc institucional, el Govern dedicarà el primer trimestre de l'any vinent a negociar amb els diferents sectors "les solucions que hem de trobar al problema del tabac i les franquícies comercials" a més de l'anàlisi de "com reprenem els continguts duaners del 1990 per assegurar el manteniment de la substància de l'acord". L'Executiu també dedicarà els tres primers mesos de l'any en treballar per la conveniència d'obrir, o no, a la lliure circulació la resta de capítols relacionats amb productes agrícoles.

La trobada ha comptat amb els representants de tots els grups parlamentaris, malgrat que ni Ld'A ni SDP formen part actualment del pacte d'Estat per a l'acostament a Europa.

Grups i assessors durant la lectura del text del marc institucional de l'acord d'associació amb la UE
stats