Política 19/01/2017

Saboya confirma que no pot continuar a Exteriors però diu que la decisió no és urgent

Sobre la possibilitat de ser candidat a substituir Toni Martí, el ministre diu que "no faig res per estar a les llistes ni per no ser-hi"

Ana
2 min
El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya / ATV

Andorra la VellaEl ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha confirmat aquest dijous en una entrevista al programa 'La Rèplica' d'Andorra Televisió que no està en condicions de continuar al capdavant d'Exteriors amb les mateixes condicions dels darrers 5 anys per motius personals i familiars. Saboya ha afegit que no hi ha una urgència en la decisió, però que ho va comunicar al cap de Govern abans de festes per tal que pugui planificar amb temps la transició. En aquest sentit, l'encara ministre no ha confirmat si continuarà al gabinet ministerial perquè no li pertoca a ell fer la remodelació, tot i que ha assegurat que el seu compromís amb el projecte polític de DA "està intacte". Preguntat sobre si podria ser un candidat per rellevar Toni Martí, Saboya ha dit que "no postulo a res i no tinc cap més projecció més enllà de fer bé la meva feina", però ha deixat la porta oberta afegint que "no faig res per estar a les llistes ni per no ser-hi".

Durant l'entrevista, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, també ha parlat de la negociació per l'acord d'associació amb la Unió Europea. Ha explicat que pel que fa a la qüestió del tabac i de les franquícies comercials, la UE ha demanat a Andorra que faci passos en dos aspectes: que accepti modernitzar els continguts de l'Acord Duaner tenint en compte el nou model institucional, i que separi del tabac la resta de productes agrícoles per analitzar si es poden posar en unió duanera. En contrapartida, Andorra presentarà una proposta perquè els continguts de l'Acord Duaner es reprenguin sense canvis, i poder negociar així una solució específica a la qüestió del tabac.

D'altra banda, Saboya ha assegurat que l'acord d'associació no implicarà que s'hagi s'apujar l'IVA, però sí que ha alertat que, de la mateixa manera que ha passat amb l'intercanvi automàtic, hi ha negociacions més globals sobre l'impost de societats que faran que la UE adopti el model i que Andorra hagi d'ajustar la seva fiscalitat dins dels marges homologables que s'estableixin.

stats