Política 19/10/2016

El TC demana al Superior una nova sentència sobre la pròrroga de presó de Joan Pau Miquel

Considera que la sentència del TS no estava ben fonamentada, però no es pronuncia sobre si cal posar-lo en llibertat

ARA Andorra
2 min
Joan Pau Miquel, exconseller delegat de BPA / ANA

Andorra la VellaEl BOPA ha fet públic aquest dimecres la sentència del Tribunal Constitucional en què s'estima parcialment el recurs d'empara presentat per l'exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, contra la decisió de prorrogar fins a quatre vegades el termini de presó preventiva que està complint. El TC reconeix que s'ha vulnerat el dret fonamental a la llibertat pel fet que la sala penal del Tribunal Superior de Justícia va avalar la darrera pròrroga "basant-se en una argumentació de caràcter procedimental sense un suport constitucional suficient i sense entrar en el fons de l'assumpte". Per aquest motiu, l'Alt Tribunal ha anul·lat la sentència de l'11 d'agost del 2016 i ha obligat el TS a dictar una nova sentència "motivada i circumstanciada".

Tot i això, el TC no avança cap pronunciament sobre el manteniment o l'anul·lació de la presó provisional de Joan Pau Miquel, i tampoc no troba motius per declarar la responsabilitat del poder judicial de l'Estat per cap error comès, tal com demanava el recurrent.

En la sentència s'expliquen les al·legacions que va fer en el seu dia el Ministeri Fiscal per justificar les pròrrogues de la presó preventiva, entre les que destaca que Miquel, a través de persones físiques i jurídiques que actuen de fiduciàries, té a la seva disposició elevades quantitats de diners que superen els 16 milions d'euros, de manera que nega que tingui tots els comptes bloquejats com sosté en el recurs d'empara presentat. A més, la Fiscalia destaca la gravetat dels delictes que se li imputen -un presumpte delicte major continuat de blanqueig de diners amb els agreujants de pertinença a grup organitzat, d'habitualitat i en el marc d'un establiment bancari- i que tenen una previsió punitiva d'entre 3 i 8 anys de presó.

stats