Política 25/05/2017

Tombada la proposta de consulta sobre la importació de residus

Els grups parlamentaris liberal i demòcrata no han donat suport al PS

Ana
3 min
La consellera socildemòcrata Rosa Gili. / M. T. (ANA)

Andorra la VellaLiberals d'Andorra i Demòcrates per Andorra han rebutjat la proposta d'acord impulsada pel Partit Socialdemòcrata per demanar al Govern que fes una consulta en relació a la importació de residus estrangers. La proposta només ha rebut els vots favorables dels tres consellers del PS, la consellera Sílvia Bonet i el conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi. La consellera socialdemòcrata Rosa Gili ha posat en relleu que es plantejava aquesta consulta perquè els ciutadans puguin dir la seva, ja que DA no duia en el seu programa aquesta possibilitat i ha afegit que la importació de residus per a la seva incineració a la planta de tractament de la Comella es contradiu amb la política de potenciar el reciclatge o la no generació de residus. Tant des del grup parlamentari liberal com des de DA s'ha posat en relleu que la importació d'aquestes 10.000 tones procedents de la Cerdanaya no han de suposar cap afecte per a la salut de les persones, tal com demostra un estudi disponible i, a més, han apel·lat a la solidaritat i la cooperació amb els estats veïns, que reben cada any 70.000 tones de residus procedents d'Andorra, tal com ha recordat el conseller liberal Josep Majoral.

Gili ha posat en relleu el neguit sobre els efectes que podria tenir per a la salut de les perones la importació d'aquestes 10.000 tones de residus procedents de la Cerdanya i s'ha mostrat crítica amb la planta incineradora i amb la política de gestió de residus que duu a terme el Govern. Des de Liberals d'Andorra, Majoral ha rebutjat la proposta del PS basant-se en quatre principis: valorització, rendiment econòmic, obligacions contretes amb els estats veïns i seguretat. Així, Majoral ha recordat el fet que Catalunya rebi un important volum de residus que el país no podria assumir en la seva gestió, com per exemple l'amiant; ha destacat que s'incrementarà la producció d'energia i s'ha referit també als estudis que demostren que no hi haurà impacte per a la salut. També ha recordat que la planta compta amb mecanismes de controls constants que permetrien aturar el funcionament si se sobrepassessin certs límits. En la mateixa línia, s'ha manifestat la consellera demòcrata Meritxell Palmitjavila, i ha retret al PS haver plantejat aquest format de proposta d'acord perquè la ministra de Medi Ambient no pogués intervenir i per plantejar un debat molt més ampli.

Gili ha remarcat que han plantejat la consulta, ja que és una qüestió que els preocupa, que la planta està sobredimensionada i que aquesta mesura va en contra d'una política que busqui el "residu zero" i que, a més, es desconeix l'efecte que pot tenir sobre la salut de les persones.

Finalment, el síndic general ha permès que la ministra pogués intevenir i Calvó ha remarcat que "el Govern mai prendria una decisió en contra de la salut de les persones" i el sistema "exhaustiu" de vigilància del centre de tractament de residus i els estudis que garantien la ubicació de la planta quan es va construir. A més, ha destacat que els ciutadans estan representats en diferents comissions relacionades amb la gestió dels residus i ha acusat Gili de fer alarmisme, a la qual cosa la consellera ha respost que hi ha molts estudis que mostren els efectes nocius de la incineració. També ha qualificat com de "decebedora" la política de gestió de residus, a la qual cosa Palmitjavila ha remarcat les mesures preses per potenciar, per exemple, el reciclatge o la no generació de residus. Calvó ha conclòs que el tancament de l'abocador de la Cerdanya suposa una disminució de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.

stats