Política 30/03/2015

Tres grups parlamentaris i pendents de l'organització del grup mixt

A l'espera de disposar d'un reglament de funcionament del grup mixt, la Sindicatura ha repartit proporcionalment els temps d'intervenció entre el representant del PS i el d'SDP

Ana
3 min
El síndic general saluda els integrants de la Junta de Presidents / M.T.

Andorra la VellaLes primeres reunions de la Sindicatura i de la Junta de Presidents d'aquest dilluns han servit per determinar que el Consell General tindrà, durant els propers quatre anys, tres grups parlamentaris: el grup demòcrata, amb 15 consellers i presidit per Ladislau Baró i Miquel Aleix; el grup liberal, amb 8 consellers i Josep Pintat i Jordi Gallardo de presidents; i finalment el grup mixt, format pels tres consellers generals de la coalició Junts i els dos de Socialdemocràcia i Progrés.

Com que les dues forces que integren el grup mixt no han acordat encara el seu reglament de funcionament intern ni qui serà el president i el president suplent, la primera Junta de Presidents no ha comptat amb cap representant del grup mixt. El síndic general, Vicenç Mateu, ha explicat que confia que en els propers dies hi pugui haver acord i es presenti el reglament de funcionament. Mentrestant, però, és la Sindicatura la que ha fixat el repartiment dels temps d'intervenció proporcionalment, de manera que aquest dimarts, durant la primera intervenció al debat d'investidura, dels 30 minuts totals, el representant del PS disposarà de 18 minuts i el d'SDP de 12.

Fonts pròximes al grup mixt han indicat que el reglament intern no s'enllestirà, com a mínim, fins passada la Setmana Santa, i que la voluntat de Socialdemocràcia i Progrés és que la presidència pugui ser rotatòria. Mateu ha indicat que no es descarta aquesta possibilitat, ja que el Reglament del Consell no fixa com ha de ser el funcionament del grup mixt. "No hi ha cap a priori, per tant, allò que convingui als seus membres per nosaltres serà bo". Amb tot, el síndic ha apuntat que cal seguir el principi general del respecte de les majories i el principi del respecte a la pluralitat.

En relació a l'absència del grup mixt a la Junta de Presidents, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha dit que és una situació "una mica especial però no completament atípica" ja que hi ha algun precedent en alguna legislatura anterior. En tot cas, ha admès que és un problema de les relacions entre les dues forces que integren el grup mixt, i confia que sigui una situació transitòria i que de seguida es normalitzi.

De la seva banda, el president del grup demòcrata, Josep Pintat, ha dit que és un tema "en el qual hi ha hagut molta polèmica" i ha evitat valorar-lo perquè considera que han de ser ells mateixos els que arribin a una conclusió.

Dos candidats a cap de Govern

La Junta de Presidents també ha validat les dues candidatures a cap de Govern que s'han presentat: Toni Martí i Josep Pintat. Així, la sessió d'investidura començarà dimarts a les 9,30 hores amb els discursos d'investidura d'ambdós, i a les 19 hores es reprendrà la sessió per donar pas a les intervencions dels tres grups i la votació. El dimecres a les 10 hores tindrà lloc la presa de jurament del cap de Govern a Casa de la Vall, i serà dijous a les 9.30 quan es faci una nova sessió que començarà amb el jurament dels nous consellers generals que substituiran el cap de Govern i els altres parlamentaris que esdevinguin ministres, seguit de l'examen i aprovació de la llei que es presentarà per la via de l'extrema urgència per resoldre la crisi de BPA.

Pel que fa a la decisió del grup liberal de presentar candidat a cap de Govern, Ladislau Baró l'ha qualificat de positiva perquè enriquirà el debat d'investidura i permetrà "una confrontació de projectes més clara i diferenciada".

Finalment, la Junta de Presidents també ha servit per determinar les assignacions dels escons, tant al nou hemicicle com a Casa de la Vall. Josep Pintat ha indicat que s'ha descartat l'opció presentada per Pere López, però que hi ha hagut consens amb els demòcrates.

stats