Política 19/08/2017

Ubach descarta que l'acord d'associació faci créixer la immigració il·legal pel manteniment dels controls fronterers

Ha donat a conèixer a Prada de Conflent d'on ve aquest procés d'acostament a la UE, en quin punt es troba la negociació i quines oportunitats generarà per a Andorra

Ana
3 min
La ministra Maria Ubach en una fotografia d'arxiu. / SFG

Prada de ConflentLa ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, que aquest estiu ha pres el relleu de Gilbert Saboya al capdavant de les negociacions amb la Unió Europea per assolir un acord d'associació, ha donat a conèixer a Prada de Conflent aquest dissabte d'on ve aquest procés d'acostament a la UE, en quin punt es troba la negociació i quines oportunitats generarà per a Andorra. Ho ha fet en el marc de la XXX Diada andorrana de la Universitat Catalana d'Estiu, que precisament enguany s'ha centrat en aquesta temàtica.

Ubach ha recordat que el text del marc institucional avança "de manera positiva i constructiva", i que, en relació a la lliure circulació de mercaderies, actualment s'està negociant la represa del contingut de l'acord duaner del 1990 dins de l'acord d'associació, per mantenir el règim particular del tabac. A més, caldrà que Andorra adopti les normes tècniques en matèria de mercaderies perquè els productes andorrans tinguin un 'label europeu' que els permeti circular sense traves per tota la UE. En aquest sentit, la ministra ha destacat que la necessitat d'homologació en tots els sectors d'activitat econòmica "esdevé cada dia més urgent i necessària" i que la participació al mercat interior "no s'ha d'entendre com una pèrdua de sobirania".

A banda de la negociació de les quatre llibertats de circulació, Ubach també ha donat a conèixer que caldrà tractar un bloc de polítiques horitzontals vinculades a les quatre llibertats, en matèria de competència, ajudes d'estat, protecció del consumidor, medi ambient o contractació pública. En aquest darrer aspecte, ha assenyalat que una de les oportunitats que suposarà l'acord d'associació és la possibilitat que les empreses andorranes, a banda de poder comercialitzar els seus productes a l'exterior sense dificultats, també puguin licitar als concursos públics dels estats membres d'una manera regulada. Aquesta possibilitat serà bidireccional, però Ubach s'ha mostrat convençuda que "la particular realitat del mercat andorrà beneficiarà clarament a les empreses nacionals". També caldrà negociar un tercer bloc de contingut relatiu a les polítiques d'acompanyament, no directament vinculades a les quatre llibertats i relatives a qüestions com cultura, protecció civil o turisme, a més del cabal comunitari existent que caldrà adoptar.

Pel que fa a circulació de persones, la titular d'Afers Exteriors ha recordat que es vol preservar la substància de l'actual sistema d'immigració, però que en canvi, l'acord d'associació facilitarà l'establiment de nacionals andorrans als estats membres ja sigui per estudiar-hi, treballar-hi o residir-hi sense activitat lucrativa. A més, ha volgut remarcar que "no hi ha lloc per a un discurs de la por centrat en el creixement de la immigració il·legal" derivat de l'acord d'associació, ja que no es preveu en cap cas la supressió dels controls fronterers.

D'entre les oportunitats que ha destacat la ministra, també hi ha el fet que, amb l'adopció de la política de qualitat de la UE, les produccions agrícoles i alimentàries com poden ser les plantes aromàtiques o el vi gaudiran d'un reconeixement a la seva qualitat i d'una protecció arreu del territori comunitari. A més, es podrà desenvolupar al país una indústria d'alt valor afegit, i l'acord d'associació facilitarà l'establiment d'acords de col·laboració amb els estats membres per poder gaudir dels seus recursos tècnics i humans, evitant que Andorra s'hagi de dotar d'alguns dels organismes d'acreditació i certificació.

En l'àmbit dels serveis, Maria Ubach ha posat de manifest que l'obertura del sector serà "gradual i sectorial" i que els professionals andorrans podran instal·lar-se a la UE de la mateixa manera que els nacionals de la UE podran establir-se al Principat en igualtat de condicions. També ha recordat que l'acord d'associació haurà d'aportar als bancs els passaports financers europeus perquè puguin prestar els seus serveis a Europa sense la necessitat d'establir-s'hi.

D'altra banda, la ministra també ha recordat que Andorra vol conservar els monopolis d'estat en matèria d'energia i telecomunicacions, però que sí que s'hauran de fer algunes adaptacions, com ara dissociar el supervisor del prestador. Finalment, ha destacat que en la negociació es vol garantir la independència de la política fiscal d'Andorra, de manera que la concepció, implementació i execució del marc fiscal no formi part de l'àmbit d'aplicació de l'acord d'associació.

stats