Política 30/11/2016

Unanimitat per aprovar la Llei d'intercanvi automàtic

Tant des de Liberals d'Andorra com des de Socialdemocràcia i Progrés es manifesta els dubtes al voltant de l'aplicació

Ana
3 min
El ministre de Finances, Jordi Cinca, conversa amb Toni Martí / M.F. (ANA)

Andorra la VellaEl Consell General ha aprovat aquest dimecres per assentiment el projecte de Llei d'intercanvi automàtic d'informació en matèria fiscal tot i que tant des de Liberals d'Andorra com des de Socialdemocràcia i Progrés s'ha manifestat els dubtes sobre la seva aplicació. D'aquesta manera, el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha posat sobre la taula poder deixar "en suspens" aquesta aprovació si no es podia assegurar que aquesta llei servís per solventar la situació de tots aquells clients de BPA que tenen ara com ara els comptes bloquejats. De la seva banda, el conseller d'SDP, Víctor Naudi, ha manifestat que "no hi ha hagut l'acompanyament" necessari tant a les entitats bancàries com als clients sobre què suposarà aquest intercanvi.

Sobre aquestes qüestions el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha posat en relleu que la banca ha estat informada "no només dels resultats" de totes les negociacions que el país ha fet en el marc de la cooperació internacional sinó també sobre "els propis processos". Sobre el tema dels clients de BPA, Cinca ha posat en relleu que els límits sobre l'aplicació als diferents comptes queden "molt ben definits" a la llei ja que es fixa que aquells que tinguin un nivell de risc baix de ser utilitzats per a l'evasió fiscal poden quedar exclosos d'aquest intercanvi.

Tant Cinca com el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, han manifestat el "desconcert" que els ha provocat les paraules de Pintat sobre la possibilitat que l'aprovació quedés en suspens i també quan ha manifestat que si les coses s'havien fet tan bé "com era que el Parlament de Catalunya posa Andorra en la llista" de paradisos fiscals i en aquest sentit, Saboya li ha manifestat que des de DA "sempre" s'han referit amb bones paraules a la feina de governs anteriors i que per tant "l'últim que s'esperava" era la referència al Parlament de Catalunya.

Tant des del Govern com els diferents grups parlamentaris han incidit en el fet que amb aquesta aprovació es culmina una etapa en "l'homologació" internacional del país, tal com ha remarcat Cinca, que ha recordat que després de passos com l'intercanvi a la demanda calia "una llei" que fixi les normes de com s'ha de fer aquesta comunicació automàtica de dades fiscals, quines institucions financeres estan obligades, sobre quins comptes o quines són les mesures de confidencialitat que han de complir aquestes comunicacions. Ha recordat que aquest intercanvi es farà el 2018 en base a dades del 2017 i que es farà ja de manera immediata amb els països de la Unió Europea i que també es prioritzaran acords amb aquells estats amb els quals s'ha signat ja un conveni per evitar la doble imposició o un acord per a l'intercanvi d'informació a la demanda. Andorra també podrà ser requerida a intercanviar informació, ha afegit, pels països signataris de l'acord de l'OCDE.

CDI amb Portugal

D'altra banda, també s'ha aprovat el conveni entre el Principat d’Andorra i la República de Portugal per evitar la doble imposició i prevenir l’evasió fiscal en matèria d’impostos sobre la renda. Aquest conveni, tal com s'ha remarcat, es considera molt important tenint en compte les relacions entre Andorra i Portugal. A més a més, suposarà, tal com ha manifestat Saboya, que Portugal exclogui Andorra de la seva llista de paradisos fiscals. Els diferents grups han coincidit que es tracta d'un conveni important per a l'economia del país, si bé des de Liberals d'Andorra el conseller Carles Naudi d'Areny Plandolit ha manifestat que l'obertura econòmica no està donant els fruits esperats.

Camp d'Esports d'Aixovall

El Consell General també ha aprovat per assentiment el projecte de llei de crèdit extraordinari destinat a finançar l’enderroc del Camp d’Esports d’Aixovall i la restitució del terreny a l’estat anterior, ja que tal com ha manifestat el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, un cop extingit el contracte de lloguer cal que el Govern es faci càrrec de tornar el terreny a l'estat agrícola en què es trobava en el moment en què va ser signat, la qual cosa pot tenir un cost de 700.000 euros, que es cobreixen a càrrec de dos partides del pressupost per a estudis per a la desviació de Sant Julià i l'antiga residència Solà d'Enclar. Tot i que tots els grups han donat suport a aquest projecte, des de Liberals d'Andorra el conseller Ferran Costa ha palesat "la preocupació" perquè es faci càrrec de dos partides no executades que consideren de "vital importància". Torres ha respost que des del Govern també es considera important el vial de Sant Julià tal com mostra que hi hagués la partida inclosa al pressupost.

A l'últim, també hi ha hagut unanimitat en el suport a la ratificació de l'Acord de París i en aquest sentit, els grups han manifestat el compromís en la lluita contra el canvi climàtic.

stats