Política 27/10/2015

Vist-i-plau de la patronal a l'augment de cotitzacions si s'acompanya d'una àmplia reforma

La patronal accepta l'augment del 2% de les cotitzacions en constatar que el Govern té la intenció de fer una reforma estructural per fer assumible la despesa sanitària

Ana
3 min
Un moment de la reunió d'aquest dimarts / M.T. (ANA)

Andorra la VellaLa patronal ha acceptat l'augment del 2% en la cotització de la branca general anunciada recentment pel Govern. Fa uns dies, la CEA havia mostrat la seva oposició a aquesta mesura, en considerar que no és positiu anar canviant les "regles de joc" a les empreses. Tot i això, després de la reunió que han mantingut aquest dimarts al matí les diferents entitats que integren la patronal amb el Govern, asseguren que veuen bé aquesta mesura sempre i quan vagi acompanyada d'una reforma estructural de la sanitat. Una reforma que l'Executiu assegura que es realitzarà i en la qual la ministra Ferrer ja hi està treballant.

Durant la reunió mantinguda aquest dimarts al matí entre el cap de Govern, Toni Martí, el ministre de Finances, Jordi Cinca, i la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, amb representants de totes les entitats que integren la patronal, totes dues parts han abordat la decisió de l'Executiu d'apujar les cotitzacions un 2% a la branca general.

El president de la CEA, que ha exercit de portaveu de tota la patronal després de la reunió, Xavier Altimir, ha recordat que la seva posició d'inici era contrària a aquest augment de cotitzacions, ja que creien que el que calia abans era fer una reforma estructural del model sanitari per poder fer front a la seva despesa. Tot i això, "entenem que si hi ha un compromís real del Govern de fer aquesta reforma, i això s'ha d'acompanyar d'aquest augment de les cotitzacions, no ens queda cap més remei que acceptar".

Visió compartida pel Govern

En aquest sentit, Cinca ha assegurat que aquesta és una visió compartida per l'Executiu, que tampoc vol seguir aplicant mesures "conjunturals", com podria ser aquest augment puntual de les cotitzacions, sinó que té clar que cal abordar una reforma estructural per fer assumible la despesa sanitària.

En aquest sentit, Cinca ha recordat que la ministra de Salut ja ha explicat que té un pla molt ambiciós per aconseguir aquesta fita, "potser el més ambiciós que s'ha plantejat mai en aquest àmbit", i que està previst que es comenci a aplicar a principis de l'any que ve.

No hi haurà més increments en tota la legislatura

Un altre aspecte que ha satisfet a la patronal ha estat el compromís adquirit pel Govern que durant aquesta legislatura no es realitzarà cap altra pujada de les cotitzacions, més enllà de la ja anunciada del 2%.

Durant la reunió, també s'ha abordat la voluntat d'apujar el salari mínim fins aconseguir que, al final de mandat, representi el 50% del salari mitjà. Des de la patronal s'ha demanat al Govern que canviï el sistema per calcular aquest salari mitjà –actualment se situa a l'entorn dels 2.000 euros- ja que consideren que "no s'adequa a la realitat".

El motiu, consideren, és que per calcular aquesta xifra no es té en compte només el salari, sinó totes les retribucions que rep el treballador, com ara les dietes o les hores extres, i creuen que això distorsiona la xifra final.

Cinca, però, ha remarcat que de moment, de cara a l'any que ve l'increment serà de l'1,5% i es calcularà amb els mateixos criteris que s'han seguit fins ara.

Durant la reunió també s'ha abordat el document que la CEA va entregar al Govern fa uns dies, enquè li proposava un seguit de mesures urgents d'activació econòmica, i demanava que es calendaritzessin.

El Govern s'ha compromès a estudiar el document i en un període "d'uns quinze dies", en paraules de Cinca, determinar quines d'aquestes propostes són assumibles pel Govern i ja es poden calendaritzar, i quines no ho són, i directament es descarten. El ministre, però, no ha aventurat encara quines es podrien acceptar i quines no.

El Govern no vol apujar l'edat de jubilació als 67 anys

El que sí que ha deixat clar Cinca ha estat que de moment el Govern no es planteja l'augment de l'edat de jubilació fins als 67 anys, tal com plantejava la CEA. Ha recordat que fa un any i mig ja es va descartar, ja que l'estalvi que suposava per al sistema de pensions era molt petit en comparació amb l'impacte que podia generar. Tot i això, ha deixat clar que les dificultats estructurals que presenta el sistema de pensions fan que el Govern tingui l'obligació d'anar analitzant permanentment totes les opcions possibles.

stats