Política 08/09/2017

Vives demana que Andorra segueixi sent país d'acollida

Rebelo de Sousa participa als actes de Meritxell, s'ha tornar a mostrar proper amb la comunitat portuguesa i ha destacat la fraternitat existent entre els dos països

Ana
2 min
El copríncep i el president de Portugal contemplen la verge de Meritxell. / C.G. (ANA)

MeritxellL'arquebisbe d'Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha volgut destacar, aquest divendres durant la diada de Meritxell, que acollir és una actitud cristiana i que Andorra, en aquest sentit, és un país d'acollida "històric". Vives ha recordat que ho va ser durant els períodes de conflicte a Espanya al segle passat i amb els europeus i els jueus que fugien del nazisme. També ha apuntat que, segurament, Andorra "no podrà ajudar en la mateixa quantitat que els grans països", però que, "en la seva mesura", ell ho impulsa i ho desitja.

Durant l'homilia de la missa al Santuari de Meritxell, l'arquebisbe ha parlat de com afrontar el terrorisme, que avui afecta totes les societats d'occident i que recentment "ha tocat a prop nostre". Ha dit que cal fer-ho amb "valors, virtuts i una actitud ferma" per "vestir la societat europea de pau i de justícia". Vives ha demanat ser "respectuós amb la gent que pensa diferent", però a la vegada "respecte per la vida". Així mateix, i davant un santuari ple d'autoritats però també de ciutadans (bona part d'ells de nacionalitat portuguesa), ha fet una crida a reaccionar davant "el terrorisme, l'individualisme, la por i el tancament".

Marcelo Rebelo de Sousa, president de la República portuguesa, ha estat present als actes de Meritxell. De fet, abans de la missa ha fet caminant el trajecte des de Prats fins al santuari, i s'ha aturat a saludar ciutadans que el volien conèixer. Ho ha fet acompanyat del ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, i el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó. Tant mentre caminava com ja un cop a la basílica (on s'ha interessat per tot el que fa referència a la verge de Meritxell) ha estat molt afectuós amb els que se li acostaven per saludar-lo o fer-se fotografies.

Ja en acabar la missa, Rebelo ha agraït poder participar dels actes d'un "dia nacional" que és "un homenatge a poble d'Andorra". Ha ressaltat la vessant religiosa de la festa, que li aporta el simbolisme històric i tradicional que es manté al present i al futur del país (també pel fet que el copríncep sigui una "figura de l'església"), ha exposat. El president de Portugal ha assegurat que tota la jornada ha estat "sensacional" i que ha pogut comprovar in situ el "clima de fraternitat" entre "els dos estats, els dos pobles, les dues comunitats i les dues pàtries". Ha vist que la comunitat portuguesa és "feliç" a Andorra.

Des que ha arribat a Meritxell, Rebelo ha estat en tot moment acompanyat del cap de Govern d'Andorra. Toni Martí ha volgut agrair tot el que ha aportat la comunitat portuguesa a la societat andorrana. "Sempre defenso que Andorra és l'exemple que podem construir una societat oberta amb moltes nacionalitats", ha manifestat, posant com a exemple la integració de la comunitat portuguesa en el passat, que també tindrà un paper destacat en el futur del Principat.

Martí ha assegurat que les relacions entre Andorra i Portugal es troben en el seu millor moment, i que el clar exemple n'és l'entrada en vigor del Conveni de no doble imposició el passat mes d'abril, el qual serà d'aplicació a partir de l'1 de gener del 2018.

stats