Política 24/05/2016

Els accidents de trànsit s'incrementen un 12% el 2015

Per contra, les infraccions penals han disminuït un 5,5%, tal com s'ha donat a conèixer durant la celebració de la Patrona del Cos de Policia

Ana
3 min
Celebració del Dia de la patrona del Cos de Policia / M.F. (ANA)

Andorra la VellaLes infraccions penals, tant delictes com contravencions, han disminuït, de manera global, un 5,5%. El descens més important es dóna en els delictes contra la intimitat i la inviolabilitat del domicili, que han caigut un 93%, mentre que els que tenen a veure amb la salut pública, ho han fet un 75%. Altres delictes, com ara contra el patrimoni, han davallat un 8,9% i contra la seguretat col·lectiva un 4,3%. Són unes xifres que tant el director del Cos de la Policia, Jordi Moreno, com el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, han valorat molt positivament i, d'aquesta manera, el titular de Justícia i Interior ha destacat que en els darrers quatre anys hi va haver una disminució del 20% i ara es dóna una nova reducció. Han fet aquestes declaracions en l'acte de celebració del Dia de la Patrona de la Policia.

Tot i aquestes xifres positives, tant Moreno com Espot han afegit que aquest darrer any s'ha donat un repunt del 12% dels accidents de trànsit, una xifra que el ministre ha volgut contextualitzar, ja que es venia d'una reducció en la sinistralitat del 27%. Han destacat que cal revertir aquest increment i per això es faran més campanyes i ja hi ha més presència policial al carrer. A més, tal com ha destacat Moreno, s'adquirirà un cinemòmetre, una pistola làser amb càmera de fotos capaç de detectar la velocitat dels vehicles en els dos carrils, en els dos sentits de la marxa. Amb aquest aparell, ha destacat, es vol sumar un nou element per a la prevenció, ja que ha recordat que els controls fixos la gent ja sap on són i creuen que aquesta nova eina "ajudarà a rebaixar la sinistralitat"

Precisament, als recursos materials s'han referit en el seu discurs tant el ministre com el director de la Policia, i, d'aquesta manera, Espot ha destacat que s'hi destinarà aquest any gairebé un milió d'euros, la qual cosa suposa un augment de la partida de gairebé el 90% per renovar la flota de vehicles i també per dotar tots els agents d'armilles antibales, entre altres. Moreno ha detallat, també, les places que s'han anat cobrint darrerament, set d'oficial, tres de sotsoficial i 20 de caporal, i el fet que properament s'obrirà un concurs extern per a la cobertura de 20 places més d'agent de Policia.

Tant el cap de Govern, Toni Martí, com Espot s'han referit en els seus discursos a "l'honorabilitat" que va lligada al Cos i, d'aquesta manera, han remarcat als canvis que es faran en la Llei qualificada del Cos de Policia. Han posat en relleu que la revisió té per objectiu principal "posar en valor el fet de ser membre del Cos i, per tant, exigir condicions més estrictes de capacitació i honorabilitat". Així, Espot ha detallat que s'incrementaran els requisits en matèria de titulació acadèmica i que s'endurirà el règim disciplinari aplicable i, d'aquesta manera, es fixaran "nous supòsits de faltes greus i molt greus" i es marcaran noves faltes. També s'haurà d'elaborar un codi deontològic que fixarà les pautes de conducta. Martí, en aquest sentit, s'ha referit al cas de l'agent que es va poder acollir a la jubilació tot i la condemna pels trets a l'edifici de la Policia. La voluntat és que si un agent ha estat condemnat, no es pugui jubilar, tal com ha reiterat Espot.

Pel que fa als terminis per a aquesta llei, Espot ha destacat que el consell de la Policia ja ha emès el seu dictamen i que tant bon punt la comissió consultiva de la Funció Pública faci el mateix amb la Llei del Cos Penitenciari i la dels Bombers es tramitaran les tres lleis alhora. Moreno ha valorat positivament aquests canvis, recordant que la llei data del 2004 i que hi havia aspectes que calia adequar.

stats