Política 16/06/2017

Les ambaixades suposen un cost de 800.000 euros el darrer any

Els representants diplomàtics van percebre un total de 384.289 euros en concepte de salaris

Ana
2 min
El jurament del càrrec de les diferents ambaixadores. / SFG

Andorra la VellaUn total de 792.408 euros: aquesta és la quantitat que va destinar el Govern al manteniment del cos diplomàtic fora del Principat l'any 2016. Cal recalcar que aquesta xifra va referenciada a la tasca dels set ambaixadors que disposa el país actualment a l'exterior (costos derivats de la seva tasca i salaris).

Aquesta ha estat la resposta del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, a la petició d'informació del conseller general liberal, Jordi Gallardo, al voltant de la despesa realitzada per l'executiu en cos diplomàtic des de l'inici de la legislatura. Uns costos que van elevar-se a 384.289 euros pel que fa a salaris i 408.119 euros en matèria d'habitatge, neteja, energia elèctrica, assegurances i desplaçaments.

Actualment, Andorra disposa de set ambaixadors –cinc d'ells residents a l'estranger i dos d'ells que només realitzen viatges puntuals–. Els primers: Jaume Gaytan, ambaixador a Espanya; Cristina Rodríguez, ambaixadora a França; Maria Ubach, representant a la Unió Europea i als països del Benelux i Alemanya; Esther Rabassa, representant al Consell d'Europa; i Elisenda Vives, ambaixadora a l'Amèrica del Nord i les Nacions Unides. Tots ells van percebre 63.851 euros l'any 2016, el que suposa uns 5.320 euros al mes.

Pel que fa als representants diplomàtics sense residència a l'estranger trobem Jaume Serra, ambaixador al Vaticà i Portugal, i Enric Tarrado, representant a organismes oficials a Ginebra i diferents països del centre d'Europa. En aquest cas, els càrrecs van rebre una compensació de 15.600 euros l'any 2016, el que equival a uns 1.300 euros al mes.

Un dels aspectes que Saboya ha remarcat és que els salaris dels representats són "únics, sense complement de destí ni dietes". Tot i això, si existeix un suplement en el cas que els representants a l'estranger tinguin infants a càrrec seu. En aquest cas, s'aplica un suplement per destí del 50% amb un primer fill i un 30% en el cas d'un segon.

Cal recalcar que aquestes dades pertanyen exclusivament a l'any 2016, atès que és l'únic exercici complet que s'ha tancat durant la legislatura actual. I és que aquestes xifres no corresponen al total de la representació diplomàtica del país, atès que únicament fa referència als costos derivats dels ambaixadors i el cos diplomàtic.

stats