Política 19/10/2015

La reforma que ha de permetre ampliar les competències del Cos Penitenciari, a tràmit a principi del 2016

El cos s'adscriurà al ministeri de Justícia i deixarà el d'Interior, tal com ha donat a conèixer el ministre Espot durant la celebració de la patrona dels treballadors penitenciaris

Ana
4 min
La celebració de la patrona s'ha fet aquest dilluns al Centre de Congressos / G.LL.T. (ANA)

Andorra la VellaLa modificació de la Llei del Cos Penitenciari entrarà a tràmit a principi del 2016. Així ho ha donat a conèixer el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, durant el seu discurs amb motiu de la celebració de la patrona del Cos Penitenciari, aquest dilluns al migdia. El ministre ha detallat que la modificació serà "molt àmplia", fins al punt que afectarà "a gairebé tots els articles". Tot i que el redactat del text no ho detallarà, sí que deixarà la porta oberta a que més endavant, via reglament, el Cos Penitenciari pugui assumir noves competències, com ara el trasllat de presos o el control de les mesures substitutòries de les penes de presó.

Durant el seu discurs, Espot ha recordat alguns aspectes que inclourà aquesta modificació, com ara el reforçament del règim penitenciari, l'enduriment dels requisits de formació i titulació per accedit al cos, així com l'increment de les perspectives de carrera professional dels seus integrants.

A banda, el ministre també ha donat a conèixer que el cos quedarà adscrit al Ministeri de Justícia, i no al d'Interior, com fins ara, ja que "és a qui correspon fer-se càrrec de les persones privades de llibertat per decisió de les autoritats judicials".

L'objectiu d'aquesta àmplia modificació, ha apuntat, és "modernitzar i millorar la regulació estatutària dels membres del cos i harmonitzar-la amb altres cossos especials". En aquest sentit, Espot ha admès que el Cos Penitenciari "anteriorment havia patit un dèficit de reconeixement".

Incorporació de 3 nous agents

En matèria de personal, el ministre ha recordat que properament s'incorporaran al cos un total de tres nous efectius, que serviran per cobrir les vacants per jubilació. En aquest sentit, ha apuntat que amb el nombre actual de presos, que oscil·la entre els 40 i els 55 –a dia d'avui n'hi ha 43-, el volum de personal amb el que compta el cos és "abastament suficient".

En cas que es decidís ampliar les competències al Cos Penitenciari, i aquests assumissin algunes de les competències que ara realitza la Policia, com ara el trasllat de presos o el control de les mesures substitutòries de les penes de presó, "aleshores ens hauríem de plantejar si cal reforçar la plantilla".

Aquest fet, però, "només tindria sentit si comportés un estalvi econòmic per a la Policia, ja que implicaria el trasllat de la feina d'un cos a un altre". L'objectiu, ha deixat clar el ministre, és "fer contenció de la despesa i no augmentar-la cada cop que fem una reforma".

Espot també ha destacat la política d'inversions desenvolupada els darrers mesos, que ha inclòs les obres de condicionament de les dutxes de les cel·les, els treballs per garantir la separació del mòdul de dones, l'ampliació dels vestuaris dels agents, la construcció d'una aula de formació o l'adquisició de nou material relacionat amb la seguretat penitenciària. Una política d'inversions que, ha deixat clar, "es mantindrà el proper any".

Martí assegura que cal posar tots els mitjans per permetre la rehabilitació

Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha posat de manifest que el Cos Penitenciari realitza "una tasca delicada". Tot i això, ha posat de relleu la vessant humana que tenen tots els seus treballadors i els ha encoratjat a seguir treballant "amb l'objectiu final de la rehabilitació".

En aquest sentit, ha destacat que "cal posar mitjans per garantir que es compleixen les penes, però sense perdre de vista l'horitzó de la rehabilitació". També ha remarcat la necessitat d'esmerçar esforços "per garantir una segona oportunitat, ja que tothom pot tenir un mal pas a la vida".

Per la seva banda, el director del Cos Penitenciari, Francesc Tarroch, ha reconegut la difícil feina que tenen els seus treballadors i n'ha destacat "la qualitat humana" en el tracte amb els presos. Una qualitat, ha afegit, que contribueix "a la tranquil·litat i a la seguretat del país" un fet que no seria així "si cada dos per tres apareguessin notícies sobre maltractaments o motins de presos".

Durant l'acte també s'han lliurat un seguit d'insígnies de reconeixement a persones i entitats que han col·laborat amb la institució, així com a aquells integrants del cos que en el darrer any han realitzat accions meritòries.

Resposta a la pregunta del Consell d'Europa sobre la presó preventiva

D'altra banda, a preguntes dels periodistes, Espot s'ha referit a una qüestió presentada pel Consell d'Europa al voltant de les persones que es troben en presó preventiva a Andorra. En aquest sentit, ha admès que quan es va oferir aquesta xifra el percentatge de persones que es trobava en aquesta situació, respecte els reclusos que ja es troben en presó ferma, era força alt. Tot i això, ha destacat que "al cap de dues setmanes va baixar", i ho ha atribuït a les característiques del Principat, on el nombre de població reclusa és molt baix, i això fa que les xifres siguin molt oscil·lants.

En aquest sentit, ha deixat clar que "fer estadístiques fiables no és possible" amb un nombre de reclusos tant baix, i ha afegit que "és impossible comparar-ho amb països grans, on la població reclusa és molt major". També ha destacat que les petites dimensions d'Andorra fan que "hi hagi una criminalitat molt vinculada al passatge", i el fet que "no hi hagi un arrelament al país és un motiu per decretar presó preventiva".

stats