Política 10/06/2015

Els consellers socialdemòcrates denuncien la intenció del Govern d'afeblir la Seguretat Social

Creuen que el Reglament de la CASS envaeix competències de la llei en la capitalització de les pensions de jubilació i critiquen que s'imposi un toc de queda a les baixes

2 min
Els consellers generals socialdemòcrates Gerard Alís i Rosa Gili /M.C.

Els consellers socialdemòcrates del grup mixt, Gerard Alís i Rosa Gili, han denunciat aquest dimarts la invasió de competències que suposa el Reglament de la CASS en relació a la darrera modificació de la Llei d'aquest òrgan. Segons els consellers del PS, obeeix a la política de retallades i a la intenció d'afeblir la seguretat social pública.

Alís ha indicat que la Llei no preveu que els qui poden demanar la capitalització de la pensió de jubilació estiguin sotmesos a una retenció del 10% per aportar-ho a la branca general, ja que s'entén que renuncien a la cobertura mèdica pública. Aquest canvi es va decidir en la tramitació parlamentària de la modificació, ha explicat, però el Reglament torna a incloure aquesta obligació "contradient la llei".

Davant d'aquest fet, els consellers han posat els fets en coneixement del síndic perquè transmeti el seu requeriment al Govern per invasió de competències. Segons ha manifestat Alís, el síndic, com a representant del Consell ha fet arribar el requeriment (mesura amb la qual consideren que el Consell reconeix la invasió) i ara esperen que el Govern hi doni resposta modificant el reglament. Si no ho fa, ha avisat, poden recórrer fins al Tribunal Constitucional perquè determini si el reglament va més enllà que la pròpia Llei.

D'altra banda, la consellera Rosa Gili ha afirmat que la imposició d'un "toc de queda" per a les incapacitats temporals sembla un mètode de pressió per fer agafar por als ciutadans i dissuadir-los d'agafar baixes. Així, es retallarien prestacions. A més, ha considerat que dóna la impressió que es vol "criminalitzar" les persones que estan de baixa. Per això, espera que la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, expliqui davant del Consell General per què s'han pres aquestes mesures de control.

stats