Política 04/08/2017

El comú d'Andorra la Vella tanca el primer semestre amb superàvit de 5,9 milions

L'oposició critica la baixa execució en inversió real i Marsol recorda que molts projectes s'adjudicaran a partir d'ara

Ana
3 min
La consellera de Finances, Maika Nin. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl comú d’Andorra la Vella ha tancat el primer semestre de l’any amb un superàvit de 5,9 milions d’euros, després d’haver executat unes despeses de 14,9 milions i uns ingressos de 20,8. Un dels aspectes que ha criticat l’oposició és que en el capítol d’inversions reals només s’hagi executat el 10,54% del que està previst.

Davant aquestes afirmacions de la minoria, la cònsol major, Conxita Marsol, ha posat en relleu que els procediments administratius són llargs i que, per tant, hi ha molts projectes que ara es troben en fase de licitació però que seran adjudicats en els propers mesos. En aquest sentit, ha apel·lat al projecte de l’avinguda Meritxell, que tindrà un cost d’un milió d’euros. Per aquest motiu, ha remarcat que l’execució del pressupost en inversions reals estarà a finals d'any “per sobre del de l’any passat” i al voltant d’un 70%, tenint en compte, també, que hi ha projectes que seran imputats a diferents pressupostos.

Davant aquestes xifres, el conseller de Cd’I + Independents, Víctor Pintos, ha posat en relleu que seran “incapaços” en sis mesos d’executar el pressupost previst per a inversions reals i ha lamentat que hagi hagut un “cert alentiment” en el procés d’execucions. De la seva banda, la consellera de PS + Independents, Dolors Carmona, també s’ha mostrat preocupada per aquest nivell d’execució i ha remarcat que un pressupost és una “declaració d’intencions” en què s’informa sobre “en què et vols gastar els diners” i, per tant, les inversions que prioritzes.

Pel que fa a aquest tancament del primer semestre, cal destacar que han augmentat els ingressos per ITP i també en els aparcaments, la qual cosa, segons Marsol, és un signe que “hi ha moviment a la parròquia” i que l’economia comença a recuperar-se. Això es palesa, ha afegit, en què els particulars tinguin interès en fer obres i que hi hagi hagut una bona afluència de turistes durant l’hivern.

Amb aquestes xifres, l’endeutament de la corporació comunal se situa en 34 milions, una xifra que també ha estat destacada per Marsol, ja que s’ha aconseguit una rebaixa “considerable” fent inversions necessàries perquè “la parròquia creixi”.

Túnel de llums

D’altra banda, en la sessió de consell de comú celebrada aquest divendres s’ha decidit declarar desert el concurs nacional relatiu al subministrament d’un túnel de llum per a l’enllumenat de Nadal. L’oposició ha celebrat aquest fet, ja que han remarcat que es tractava d’una despesa molt elevada. Pintos ha posat en relleu que aquesta decisió era “la més assenyada”, ja que cal ser “curós amb les inversions”, i ha remarcat que el plec de bases “no era del tot correcte”.

De la seva banda, Carmona, ha recordat que era una despesa que no era necessària per a la parròquia, perquè “no és la demanda” que hi ha entre els ciutadans i creu que, si realment el projecte es reprèn de cara a l’any vinent, tal com ha anunciat la cònsol major, llavors els ciutadans hauran de dir-hi la seva. Marsol ha manifestat que la idea de la corporació és fer aquest túnel de llum i que “la mantenen”, però ha afegit que els informes van constatar que era millor deixar desert el concurs. En aquest sentit, ha destacat que cal fer una revisió dels plecs de bases perquè estiguin “més adaptats” a la legislació vigent.

Renúncia de Bafino

A l’últim, la corporació ha acordat acceptar la renúncia de Patrícia Bafino al càrrec de directora de Cultura. El cònsol menor i conseller de Cultura, Marc Pons, ha destacat que de moment aquesta plaça no es cobrirà i ha agraït i lloat “la gran tasca” que Bafino ha fet al capdavant del departament. La fins ara directora de Cultura ha al·legat motius personals i s’incorporarà a la seva plaça anterior de tècnica de Joventut. També la consellera de PS + Independents, Lídia Samarra, ha agraït a Bafino el suport a les entitats culturals.

stats