Política 30/07/2016

Els veïns d’Auvinyà tornen a demanar al Consell General canvis en la Llei del Sòl

Volen evitar la cessió gratuïta del 10% del terreny, argumentant que aquesta mesura es va aprovar anys després que s'autoritzés la urbanització

ARA Andorra
2 min
Zona residencial d'Auvinyà

Andorra la VellaEls propietaris de la zona residencial d'Auvinyà han tornat a enviar una carta als consellers generals instant-los a analitzar i reflexionar sobre els "greus impactes legals, jurídics, urbanístics, financers, ètics i morals" i de "vulneració de la Constitució" que al seu parer els produeix la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, pel fet que els obliga a fer una cessió gratuïta del 10% per dotar la zona dels serveis necessaris. A més, els demanen que si cal, portin el cas davant del Tribunal Constitucional.

La cinquantena de veïns que signen la carta -que ja va ser enviada per primera vegada l'abril del 2014 sense que n'obtinguessin resposta-, consideren que com que aquesta zona residencial es va autoritzar entre el 1969 i el 1970, "la retroactivitat de la Llei del Sòl vulnera els drets adquirits". Lamenten que la Llei atribueixi als privats la responsabilitat del fet que en el seu moment no hi va haver intervenció pública, i consideren que això vulnera el dret a la propietat.

També denuncien que la Llei del Sòl no prevegi cap indemnització per a la retirada del 10% del terreny ja urbanitzat, i més quan "no hi ha cap interès públic general justificable". A més, consideren que es vulnera el principi d'equitat i d'igualtat, ja que tant el Comú, propietari d'alguns terrenys de la zona, com altres propietaris de terrenys, bordes i finques, no estan obligats a pagar una part proporcional per l'aprofitament dels vials.

Finalment, els propietaris de la zona residencial lamenten que, en un moment d'obertura econòmica, la cessió obligatòria pot comportar una inseguretat jurídica per als nous residents que vulguin invertir.

Per tot plegat, els veïns d'Auvinyà demanen ajuda als consellers generals coincidint amb la tramitació parlamentària d'una modificació de la Llei del Sòl. En aquest sentit, consideren que el projecte de modificació "hauria d'aportar quelcom més que permetre la cessió gratuïta de terreny entre Comuns i Govern".

stats