Política 05/09/2017

El debat d'orientació política s'allargarà durant tres dies

Bonell explica que aquest format permetrà que els diferents grups parlamentaris tinguin temps suficient per preparar les seves respostes

Ana
2 min
Toni Martí en una imatge d'arxiu al Consell General. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl debat d'orientació política proposat pel cap de Govern, Toni Martí, per a la setmana vinent, s'allargarà durant tres dies, del 13 al 15 de setembre, tal com ha acordat aquest dimarts la junta de presidents. La subsíndica general, Mònica Bonell, ha explicat que aquest format permetrà que els diferents grups parlamentaris tinguin temps suficient per preparar les seves respostes a la intervenció del cap de Govern, així com les propostes de resolució que es vulguin elevar a la cambra. Així, el debat començarà el dimecres 13 a les 16 hores amb el discurs de Martí, les intervencions dels grups parlamentaris tindran lloc el dijous 14 també a partir de les 16 hores i, finalment, es debatran les propostes de resolució el divendres 15 a partir de les 10 del matí. Tal com ja es va anunciar, l'objectiu del debat és marcar els projectes prioritaris de l'any i mig de legislatura que queda per endavant, coincidint amb l'inici del període de sessions parlamentàries en què s'han de debatre qüestions importants com les competències i les transferències o el pressupost del 2018.

D'altra banda, segons el calendari aprovat aquest dimarts per la junta de presidents, està previst que es votin les reformes de la Llei de transferències als comuns i de la Llei de delimitació de competències el pròxim 5 d'octubre, per tal que el projecte de pressupost per a l'exercici 2018 pugui entrar-se a tràmit parlamentari amb la nova xifra de transferències. Aquest calendari es podrà complir tot i que ja s'ha prorrogat un cop el termini per a la presentació d'esmenes als dos textos, que acaba el pròxim 12 de setembre. A més a més, Bonell ha apuntat la possibilitat que es pugui acordar una segona pròrroga fins al dia 15, que ha estat sol·licitada pel PS.

313 parlamentaris confirmats a la reunió de l'OSCE

La subsíndica general, Mònica Bonell, també ha avançat que la sessió de tardor de l'assemblea parlamentària de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE-PA), que per primera vegada tindrà lloc a Andorra, ja compta amb 313 parlamentaris confirmats, provinents de 47 dels 56 estats membres que la conformen. Amb aquestes xifres provisionals, el Consell General preveu complir les previsions i arribar a la xifra de 400 participants. L'esdeveniment, que tindrà lloc del 3 al 5 d'octubre, també inclou un programa d'activitats en què la majoria d'assistents ja han anunciat la seva intenció de participar-hi i, per tant, allargar la seva estada fins el dia 6.

A banda d'aquest esdeveniment, la junta de presidents també ha acordat acollir, l'any vinent, una assemblea de l'associació parlamentària de la Francofonia. L'esdeveniment, que reunirà uns 80 parlamentaris, no es feia a Andorra des de l'any 1997.

El Consell General també està treballant amb el programa d'actes del 25è aniversari de la Constitució, que inclourà un cicle de conferències, una exposició i un concert de l'ONCA, que també compleix 25 anys. A més, s'ha començat a preparar la celebració, el 2019, dels 600 anys del Consell de la Terra. Aquesta tardor es farà un concurs públic per al disseny d'un logotip de l'efemèride i, a banda, s'està treballant perquè el músic català Jordi Savall pugui oferir a finals d'aquest any un concert amb música del segle XV. Bonell ha explicat que també està previst que s'organitzi una exposició sobre l'activitat parlamentària a Andorra i al món el 1419, en col·laboració amb l'Arxiu Nacional i l'Institut d'Estudis Andorrans.

stats