Política 17/06/2015

Els "desequilibris en la pressió fiscal", motiu de la UE per assenyalar Andorra

El Principat apareix a la llista negra de la Comissió Europea en relació a la "bona governança fiscal" perquè poden suposar avantatges "excessius" per a les empreses degut a "models fiscals de baixa pressió", segons el ministre portaveu, Jordi Cinca 

Ana
2 min
La UE ha inclòs Andorra a la llista / ANA

Andorra la VellaEl ministre portaveu, Jordi Cinca, ha matisat aquest dimecres que la llista que ha publicat la Unió Europea sobre "bona governança fiscal" no fa referència a la cooperació en matèria fiscal o a l'intercanvi d'informació en aquest àmbit sinó que aborda la "competitivitat" dels països en aquest camp i sobretot en la fiscalitat que s'aplica a les empreses.

La UE i l'OCDE "fa temps que insisteixen en la competitivitat dels països en matèria fiscal", ha apuntat, i el que posa en relleu la llista publicada aquest dimecres sobre "com els països i territoris de tot el món apliquen estàndards de bona governança" – en termes de transparència, intercanvi d'informació i competitivitat fiscal justa- és el fet que alguns països tinguin un avantatge "excessiu" per "models fiscals de baixa pressió", ha exposat el ministre.

La Comissió Europea ha presentat el pla d'acció per garantir que la imposició a les empreses sigui "justa i eficient" i que no es generin avantatges excessius pels grans diferencials que hi pot haver en la pressió fiscal dels diferents països i alhora suposin perjudicis per alguns territoris, ha informat el ministre portaveu.

Cinca ha recalcat que la llista tracta de "dues matèries diferents" ja que inclou països compromesos amb l'intercanvi automàtic d'informació fiscal com Liechtenstein i si fossin sospitosos en aquest àmbit tampoc podrien signar convenis per evitar la doble imposició amb França, Espanya o Portugal, ha afegit. En aquest sentit, el ministre ha defensat el procés d'homologació fiscal d'Andorra que ja demostra que el Principat "està avançant en el sentit del que vol evitar la UE".

A la pràctica, Cinca ha aclarit que la CE ha publicat una llista de països que "podrien no complir" amb l'objectiu del que ells consideren que seria una imposició justa i eficient per a les empreses i Andorra ha d'explicar el seu model i insistir en el procés d'obertura econòmica.

Tot i aquesta llista i el cas BPA, el ministre ha afirmat que el procés per rubricar el CDI amb Espanya "avança de manera correcta i òptima". Ha superat part del tràmit parlamentari i "res fa pensar que això s'hagi de tòrcer", ha advertit. El que sí ha recordat és que durant el 2016 es vol abordar una reforma de l'impost de societat per millorar la tributació que fa referència a les reestructuracions empresarials i als impostos als que han d'estar subjectes les Sicav.

stats