Política 19/05/2017

Els liberals reivindiquen els valors de la seva ideologia

Gallardo destaca la importància i el gran "repte" que suposa acollir a Andorra el congrés de la Liberal Internacional

M. F.
2 min
El president l'Ld'A, Jordi Gallardo i el president i la vicepresidenta de la Liberal Internacional, Juli Minoves i Hakima el Haite i el president de l'ALDE, Han Van Baalen. / M. F.

Escaldes-EngordanyLa liberal és "una ideologia en creixement", gairebé "de moda" i que pot rebre un impuls amb la victòria d'Emmanuel Macron. Aquests són alguns dels aspectes que s'han posat en relleu durant la primera jornada del congrés del 70è aniversari de la Liberal Internacional. En finalitzar la jornada de treball matinal, en què s'ha abordat la qüestió del nou manifest liberal, el president de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo, ha destacat la importància i el gran "repte" que suposa acollir a Andorra un esdeveniment d'aquesta magnitud, amb la participació de 200 persones de 60 països, i l'intercanvi d'experiències que se'n pot derivar. En el mateix sentit s'ha manifestat el president de la Liberal Internacional, Juli Minoves, que ha recordat que és la reunió "més important" que fa aquesta organització.

Tant Gallardo com Minoves han destacat que la "família liberal" creixi, ja que durant la jornada s'ha celebrat l'adhesió de nous partits a l'associació. El president d'Ld'A ha remarcat que, a banda de les relacions que es puguin establir amb les formacions d'arreu del món, la trobada serveix també perquè es conegui la realitat d'Andorra. Així, Gallardo ha destacat que els ha interessat l'experiència del partit liberal, que va estar al Govern, a punt de desaparèixer després i que avui en dia "és la principal força de l'oposició".

També la qüestió de l'acord d'associació amb la Unió Europea hi serà present a la trobada, ja que s'abordarà i, a més, el president d'ALDE (liberals europeus), Hans Van Baalen, ha especificat la voluntat de recolzar Andorra en aquestes negociacions, sobre les quals Ld'A ha manifestat que sempre han tingut una postura "coherent i constant". Sobre els terminis d'aquesta negociació, Minoves ha remarcat que "cada negociació té el seu temps i ha de convenir a les dues parts".

El manifest liberal, tal com ha remarcat la vicepresidenta de la Liberal Internacional, Hakima el Haite, incideix en els "valors democràtics i els drets humans", ja que ha remarcat que és "en l'acceptació de la diferència" com es podn construir els pobles. I creu que davant els populismes cal confrontar aquests valors.

I quant al futur de la Unió Europea, Minoves ha posat en relleu que amb la victòria de Macron es pot obrir una nova "etapa de concertació" que ha de portar noves oportunitats, entre les quals per als refugiats.

Congrés liberal

A l'últim, i pel que fa al congrés d'Ld'A que s'ha de celebrar aquest diumenge, Gallardo ha destacat que un dels encàrrecs a la nova executiva serà que es busqui "un procediment" per escollir qui ha de ser cap de llista en les eleccions nacionals del 2019. Ha remarcat que aquest encàrrec es fa amb "absoluta normalitat", en el marc d'un partit "seriós", ja que és una qüestió "enriquidora i necessària" en el si d'un partit estructurat. Aquest procediment pot passar per unes primàries, tot i que "no necessàriament" ha de ser aquesta la fórmula triada. I ha conclòs que, "malgrat les notícies, tothom veu de bon ull aquest procediment participatiu".

stats