Política 25/04/2017

El jutge envia a presó provisional sense fiança Jordi Pujol Jr.

Accedeix a la petició de la fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Podem

M.a. / D.s.u.
2 min
Jordi Pujol Ferrusola arriba a l'Audiència Nacional / EFE

MadridJordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l'expresident, anirà a la presó de forma provisional i sense fiança després que el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata hagi decidit fer cas a la petició del fiscal, petició que també han fet l'advocat de l'Estat i Podem.

Pujol Jr. ha comparegut davant del jutge durant quatre hores per respondre a les revelacions dels últims informes de la UDEF, que apunten que va ocultar 30 milions d'euros des del 2012, des que se'l va començar a investigar. Les investigacions apunten que el primogènit de l'expresident català i la seva exdona, Mercè Gironès, des del 2012 segueixen "una estratègia insistent i continuada de despatrimonialització a Espanya" i ocultant milions a l'estranger.

El jutge ha decidit accedir de manera immediata a una de les mesures que demanava el fiscal, i li ha confiscat el mòbil a Pujol Ferrusola mentre decidia si també decreta presó provisional. El magistrat havia citat les parts a les 19.00 h per llegir-los la interlocutòria de les mesures cautelars.

Si accedeix, a diferència del que va fer després de la declaració del fill petit dels Pujol, Oleguer, quan el fiscal demani les mateixes mesures cautelars el gran dels germans serà el primer a ingressar a la presó.

L'últim informe de la UDEF, que va transmetre a l'Audiència Nacional, també apunta que 9,4 milions provenien de "negocis jurídics inexistents" en forma de "préstecs ficticis a terceres persones". Segons la investigació, 12,3 milions més correspondrien a inversions no repatriades i pèrdues internacionals fictícies, i, la resta, a plusvàlues no declarades. A banda de l'estratègia de negocis ficticis, els investigadors creuen que tant Pujol com Gironès van adquirir un "patrimoni immens a l'exterior", a través de diverses societats, invertit en negocis reals a l'estranger. Tot plegat, amb l'objectiu d'evitar el procediment judicial que instrueix el jutge José de la Mata.

La d'aquest dimarts és la tercera vegada que Pujol Ferrusola declara a l'Audiència. L'última va ser el febrer del 2016, quan el jutge li va imposar la prohibició de sortir d' Espanya després de tres hores i mitja de compareixença a petició pròpia per parlar dels diners acumulats a Andorra i que la família atribueix a una herència. També li va retirar el passaport i li va imposar compareixences setmanals al jutjat. De la Mata afirmava que Jordi Pujol fill "va faltar clarament a la veritat" sobre la seva fortuna. Per aquella declaració el jutge ja li va retirar el passaport.

stats