Política 11/01/2017

Les raons de salut i econòmiques per les quals SDP s'oposa al forn incinerador

Delfí Roca "s'indigna" amb el missatge del Govern de "revaloritzar" uns residus que "únicament es cremen"

F.a.
2 min
Delfí Roca i Davíd Pérez a la seu d'SDP

Andorra la VellaPer una raó de salut, perquè "per molt que es digui que es filtren partícules perilloses", el forn incinerador de la Comella "emet a l'atmosfera gasos perjudicials i partícules contaminants que fan baixar la qualitat de l'aire". Per una raó d'energia, perquè "tot i que diuen que el forn pot arribar a generar un 2% de l'energia que necessita Andorra, quan fas una tria dels residus sòlids i els revaloritzes, l'estalvi energètic és molt més superior que el fet de cremar-los i de generar electricitat". Per una raó de conscienciació i de contradicció, "perquè per una banda estem fent campanyes de sensibilització per reciclar, però per l'altra estàs dient que no recicleu perquè si recicleu massa haurem de portar residus de fora per optimitzar el forn". Per aquests motius, de salut, de medi ambient i econòmics, SDP, de boca del seu coordinador a Andorra la Vella, Delfí Roca, s'oposa al forn incinerador de la Comella.

Els socialdemòcrates recorden que l'alternativa al forn passa per una planta de reciclatge. "S'havia d'haver optat per la possibilitat de 'residus 0' creant una planta de reciclatge, a més, ja s'ha demostrat el preu alt que es paga per un bloc d'alumini, de llaunes de ferro, de PET, de PVC..., per tant ens indigna que diguin que es revaloritzin els residus quan l'única cosa que es fa és cremar-los, i per cremar-los es necessita una aportació d'energia important, que prové de combustibles fòssils, que són els responsables de l'escalfament del planeta i del canvi climàtic, que fa que no nevi a Andorra com nevava abans, i que es necessiti més energia per fer funcionar les pistes", ha quadrat el cercle Roca. El socialdemòcrata ha afegit que una planta de reciclatge generaria, de retruc, llocs de treball.

David Pérez, membre del comitè local d'SDP a Escaldes-Engordany, ha traslladat a l'opinió pública la "preocupació" dels ciutadans per la "falta d'informació" sobre el forn incinerador.

"Vivand no forma part de l'ADN d'Andorra"

Delfí Roca ha criticat que el Comú d'Andorra la Vella no hagi destinat cap partida al projecte anunciat fa una setmana d'unificació, aquest 2017, de les avingudes Meritxell i Vivand. El socialdemòcrata també ha advertit del nom amb què es batejarà aquest eix comercial. "Vivand no forma part de l'ADN d'Andorra, sinó que és un petit sector que correspon a illa Carlemany, en canvi l'avinguda Meritxell sempre ha estat aquell carrer llarg de botigues que tothom té en el seu imaginari, per tant, caldrà una concertació entre les parts i buscar un nom que doni pas a la modernitat del comerç a Andorra", ha considerat Roca.

stats