Política 04/06/2018

França farà més esforços per erradicar el contraban

Aquest divendres s'ha celebrat la Festa Nacional francesa al país amb una repecepció a l'ambaixada gal·la al Principat, on hi han assistit més d'un centenar de persones

J. R.
2 min
El discurs de l'ambaixadora francesa, Jocelyne Caballero, durant la recepció amb motiu de la celebració de la Festa Nacional francesa. / J.R.

Andorra la Vella“El govern francès ha expressat l’esperança que la nostra cooperació en la lluita contra el contraban de tabac se segueixi enfortint”. Aquestes han estat les paraules de l’ambaixadora francesa a Andorra, Jocelyne Caballero, durant el discurs amb motiu de la festivitat nacional gal·la, a la qual hi han assistit més d’un centenar de persones i autoritats andorranes.

I és que per a l’ambaixadora, el contraban és “un factor d’inseguretat pública que preocupa els francesos”, així que per això ha refermat la voluntat del govern veí per reforçar les accions que s’han dut a terme fins ara.

El cap de Govern, Toni Martí, ha corroborat la idea de Caballero, atès que “cal estar vigilants perquè va haver-hi un moment que hi havia un aflorament de contraban al Pas de la Casa”. Tot i això, Martí ha remarcat que la cooperació entre els efectius policials dels dos països va ser “molt efectiva”.

I és que si l’any 1789 la presa de la Bastilla va marcar un punt i a part en la història. Ara, 282 anys després, els reptes són ben diferents. La lluita contra el terrorisme, el retorn al marc europeu, i la cooperació transfronterera formen part de les noves ambicions franceses.

En aquest sentit, Caballero ha remarcat que l’arribada de Macron a la presidència francesa “ha motivat que l’entorn europeu torni a formar part de les nostres discussions”, i per tant també afectaria positivament a Andorra tenint en compte les negociacions que s’estan produint actualment en el marc de la Unió Europea.

El discurs de l’ambaixadora s’ha emmarcat en els actes de celebració de la Festa Nacional francesa, que ha comptat amb la participació de nombroses autoritats representatives del país, com ara consellers generals, cònsols, ambaixadors i representants de diferents empreses.

El 14 de juliol, com marca la tradició, ha estat un dia en pro dels valors que un dia van portar a milions de francesos a reclamar ‘llibertat, igualtat i fraternitat’. Per celebrar-ho, al final de la recepció hi ha hagut una sorpresa per a tots els assistents, una torre Eiffel feta de dolços francesos que ha fet les delícies d’aquells que han participat en la festivitat.

Aquest detall s’emmarca en la candidatura de París per als Jocs Olímpics de 2024, per tal d’enfortir el rol de la ciutat i el país, després dels diversos atemptats terroristes. L’ambaixadora també ha tingut un record per les víctimes dels atemptats de Niça.

Relacions excel·lents entre els dos països

El cap de l’executiu també ha aprofitat per reivindicar el bon estat de les relacions entre les dues nacions. Una bona sintonia que, segons Martí, s’ha vist reflectida en accions de cooperació referent a la viabilitat de les carreteres –la millora de la RN-20, 320 i 22 entre Tarascon d’Arieja i el Pas de la Casa–.

Més enllà de les infraestructures viàries, el cap de Govern ha posat en relleu els diferents aspectes relacionats amb el sistema educatiu i la implementació d’accions vinculades amb el medi ambient, en una bona mostra de les bones relacions entre els dos països.

stats