Política 07/07/2017

Els residents catalans hauran d'enviar el vot de l'1-O per correu a les oficines de la Generalitat a l'exterior

Per poder votar, cal estar inscrit al CERA i al registre habilitat pel departament d'Exteriors català

A. B.
2 min
Els residents catalans a Andorra voten el 9 de novembre del 2014 a Andorra la Vella. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEls residents catalans a Andorra que vulgui participar en el referèndum sobre la independència de Catalunya que s'ha de celebrar el proper 1 d'octubre hauran d'enviar el vot per correu a les onze oficines que la Generalitat de Catalunya té a l'exterior. Prèviament, és requisit imprescindible estar inscrit al CERA (Cens d'Espanyols Residents Absents) i també al registre de catalans residents a l'exterior habilitat pel departament d'Exteriors de l'executiu català.

Un cop l'elector estigui inscrit en aquest darrer registre i hagi sol·licitat formalment prendre part en la votació, rebrà una notificació de la Generalitat en què se li explicarà la manera com haurà d'exercir el dret a vot. En el moment que rebi el sobre de votació per correu a casa, l'haurà d'enviar a les onze oficines que la Generalitat té a l'exterior.

D'aquesta manera, hi haurà alguns canvis respecte unes eleccions 'normals'. D'entrada, s'evita la participació explícita de Correus espanyols en el procés electoral i la possibilitat de votar presencialment a l'ambaixada espanyola, ja que no reconeixen la legalitat de la convocatòria. L'òrgan competent tampoc serà la Junta electoral central, com fins ara, sinó la Sindicatura electoral, tal com recull la Llei del Referèndum d'Autodeterminació presentada aquesta setmana però que no està previst que s'aprovi fins el setembre.

La majoria de residents catalans a Andorra estan apuntats al CERA, sobretot els que porten un cert temps vivint al país. En el cas dels que no ho estiguin o que faci menys d'un any i que encara figurin com a empadronats al seu municipi d'origen de Catalunya, s'hauran de desplaçar de forma presencial fins aquesta localitat per exercir el seu dret a vot.

Pel que fa al registre de catalans a l'exterior de la Generalitat, només uns 5.000 residents dels més de 200.000 que hi ha, hi estan registrats. Precisament per aconseguir que siguin més, el govern català prepara una campanya aquest estiu per incrementar aquesta xifra fins els 20.000. Cal tenir en compte, però, que apuntar-se a aquest registre no és un procediment precisament senzill, ja que s'han d'omplir formularis i aportar diversos documents.

Si mirem enrere, 21.000 persones van demanar d’exercir el dret a vot a l’exterior a les eleccions del 27 de setembre del 2015, tot i que finalment només el van exercir 14.000 ciutadans. Per la consulta del 9-N, amb un cens autogenerat, van votar 13.500 persones als punts de participació a l’estranger, entre els quals el d'Andorra, on fins i tot es van arribar a formar cues.

stats