Política 04/03/2015

Els joves volen sortides laborals, intercanvis a Europa i el vot dels residents a les comunals

Són algunes de les propostes dels treballs de les comissions del Consell dels Joves, celebrades aquest dimecres a l'edifici del Consell General

Ana
4 min
Comissió del Consell dels Joves / J.D. (ANA)

Andorra la VellaAquest dimecres s'ha celebrat el treball en comissions del Consell dels Joves, amb l'anàlisi de sis proposicions de llei, triades entre una seixantena de propostes dels diferents sistemes educatius del Principat. Cada una de les tres comissions, presidides pels membres de la Comissió Permanent del Consell General, Olga Gelabert, Carles Enseñat, Josep Anton Bardina, Sílvia Riva, Meritxell Mateu i Mariona González, han treballat els temes al voltant de les sortides laborals i l'educació, com les pràctiques empresarials, l'ampliació de la Formació Professional, o l'intercanvi d'estudiants amb altres de països de la Unió Europea. Però també d'altres, com la lluita contra les drogues als centres escolars i una proposició de llei perquè els residents no andorrans tinguin dret de vot a les eleccions comunals. El membre de la Comissió Permanent, Josep Anton Bardina, ha explicat, a més, que han tingut temps de conversar amb els alumnes sobre el procés legislatiu que acaba de passar, sobre el qual "estaven assabentats, malgrat que no tenen els anys per poder votar" i ha destacat que "els sona bona part del que estem parlant, sobretot que els joves andorrans puguin sortir de les nostres fronteres i tinguin estudis reconeguts a Europa". Un cop passades per les comissions, les proposicions de llei entraran al ple del Consell General d'aquí a dos dimecres i, de les més votades, "una o dues", segons ha especificat Bardina, "les traspassarà el Consell dels Joves al Govern perquè puguin seguir un tràmit ordinari".

De la seixantena de lleis proposades als centres, dues es van seleccionar pels mateixos alumnes, i les altres quatre són les que ha escollit un jurat intermedi, del Consell General, "mantenint l'equilibri entre els diferents sistemes educatius i agafant la meitat de temes lliures i l'altra meitat del tema comú -enguany, l'educació", ha explicat Bardina. La més votada per tots els alumnes de tots els sistemes va ser la proposició per fomentar l'intercanvi d'estudiants del Principat d'Andorra i la Unió Europea una proposta que, segons la consellera general electa, Meritxell Mateu, evidencia que "és una cosa que preocupa i ells posen com argument el fet que la crisi provoca que molts alumnes es quedin sense poder conèixer altres alumnes de països europeus".

En aquest sentit, Bardina ha explicat com el seu grup, que ha acabat una mica abans de l'hora establerta, ha aprofitat per debatre sobre temes polítics i els joves li han transmès el seu neguit perquè "puguin sortir de les nostres fronteres". De fet, el membre de la Comissió Permanent ha recordat que "hi ha temes recurrents cada any, que els preocupen, com les seves sortides educatives". És el cas de l'Aina Cinca, ponent de la comissió 2, on s'ha tractat la proposició de llei de l'ampliació de l'oferta de Formació Professional del Lycée Comte de Foix, que ha explicat que "és poc suficient el que hi ha i volem ampliar l'oferta d'acord amb la demanda dels alumnes i dels sectors econòmics".

Martin Gascoin, del Lycée Comte de Foix, ha explicat una altra proposta en aquest mateix sentit, la del Col·legi del Pirineu, per a la creació d'un programa de pràctiques empresarials. "El motiu principal d'aquesta llei és el d'oferir als joves que no volen seguir amb els estudis a partir d'una certa edat, poder participar en pràctiques educatives que els ajudin a formar-se per al futur". Gascoin coneix bé el format de pràctiques del Lycée i ha reconegut que "m'ha ajudat bastant i crec que és una bona idea, perquè hi ha gent que no té intenció d'acabar els estudis i pot ser una bona escapatòria".

La proposta per fer que els residents no andorrans puguin votar a les comunals l'ha presentada Bàrbara Silva, després de la pausa cafè, davant els seus companys i les membres de la Comissió Permanent, Meritxell Mateu i Mariona González. Silva, que ha mostrat les seves qualitats per expressar-se en públic, ha insistit que al carrer, aquests dies de campanya electoral "senties que els residents, quan es parla de qui votar, es quedaven una mica amb la sensació de no poder fer res". Per això, la jove ha arribat a la conclusió que "és una bona proposta perquè se sentin integrats". La proposició inclouria tots els residents no andorrans amb més de cinc anys al país, que podrien votar a les eleccions comunals de les seves parròquies, "perquè la relació és més directa" que a les nacionals i que perdrien aquest dret si abandonen el país per més d'un any.

"Més del 50% de la població no és andorrana, és estrangera, i han de formar part també d'aquesta proposta", "esperem que la votin", ha desitjat Silva. En aquest sentit, Mariona González, ha recordat que el seu partit, el PS, defensava aquesta posició en les passades eleccions perquè "és una de les maneres que es podria cohesionar més a la gent". "Ja està bé que vagin més avançats els joves", ha afegit González, en ser preguntada per l'esperit de progrés dels membres del Consell dels Joves, "la llàstima és que nosaltres no ens posem a la par, és una societat una mica conservadora, seria una cosa que no faria cap mal, serviria per a la cohesió de tota la societat i és una mostra que els joves estan molt més avançats que els polítics", ha lamentat l'exconsellera general.

stats