Política 22/03/2017

El 85% de les subvencions del programa Renova serà per a actuacions en edificis

Una partida inicial de 500.000 euros estarà destinada als establiments hotelers

Ana
2 min
El cap de l'Oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres

Andorra la VellaEl 85% dels 1,5 milions destinats a les subvencions que s’atorgaran en el marc de la convocatòria 2017 del programa Renova d’ajuts per a la rehabilitació del parc immobiliari, la millora de l’eficiència energètica i l’ús de renovables estarà destinat a actuacions que contemplin la totalitat de l’edifici mentre que el 15% restant seran per a actuacions en les unitats que integren edificis. D’aquesta manera, tal com ha manifestat el cap de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, s’espera que les demandes que hi hagi siguin per a reformes que afectin "la totalitat" de l’immoble i no tant a actuacions "més puntuals".

Una altra de les novetats d’aquesta convocatòria que s’obrirà la setmana que ve i que serà vigent fins al 15 de novembre és que una partida inicial de 500.000 euros estarà destinada als establiments hotelers, que s’hi podran acollir per dur a terme les reformes derivades de l’aplicació de la nova llei dels allotjaments turístics. En aquest sentit, Miquel ha remarcat que ja hi ha hagut una feina prèvia del Departament de Turisme però que malgrat això es fa "difícil saber" quina serà l’acollida d’aquesta novetat entre el sector hoteler. Quant a la partida en si, cal destacar que és un “50% superior” a la del 2016, quan aquest programa va comptar amb un milió d’euros. Paral·lelament hi ha disponibles 14,3 milions en préstecs preferents.

De fet, la convocatòria anterior va aconseguir 230 sol·licituds, la xifra més elevada des del 2011, quan es va posar en marxa el programa. De fet, des d’aquella data el total s’eleva a 762 peticions. I l’impacte que això ha tingut en el teixit empresarial, segons les dades facilitades per Miquel, és de 33 milions d’euros per un import sol·licitat de 4 milions, amb la qual cosa “per cada euro sol·licitat” es repercuteix en “vuit euros en el teixit empresarial”.

En el marc d’aquest programa es poden fer millores en accessibilitat, en la seguretat industrial de les instal·lacions existents, en la sostenibilitat, en l’eficiència energètica, en la implantació d’energies renovables i l’embelliment de façanes, patis i cobertes.

Energia fotovoltaica

De manera paral·lela a aquesta obertura de la convocatòria del programa Renova, s’ha aprovat la de de la convocatòria per a la inscripció al Registre de Tarifa de Retribució per a la generació elèctrica d’origen fotovoltaic juntament amb la modificació del decret de les condicions de compra de l’energia elèctrica generada en instal·lacions fotovoltaiques.

La primera convocatòria va tenir lloc el 2011, i des de llavors s’han mantingut les tarifes, amb un preu de compra de 0,24 euros/kWh per a potències de fins a 20 kW i de 0,20 euros/kWh per a potències superiors, i amb contractes de 20 anys. Aquestes condicions es van establir amb la voluntat de potenciar aquest tipus d’instal·lacions. De cara a aquest 2017, s’han mantingut les tarifes però s’ha reduït la durada del contracte de la tarifa a 17 anys en el cas de les potències de fins a 20 kW, i a 15 anys en les potències superiors. En aquesta convocatòria 375 kW seran per a instal·lacions de fins 20kW, i els altres 175 kW per a potències superiors.

stats