Societat 05/10/2017

APAPMA presenta la denúncia contra el forn incinerador de la Comella “per fer net”

L’associació no descarta personar-se com a part interessada si la batllia obra un procés judicial

M. M.
3 min
L'advocat Pere López i el president de l'associació, Carles Iriarte, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaSegons s’indica en la denúncia presentada per l'Associació Protectora d'Animals, Plantes i Medi Ambient (APAPMA) durant el procés d’adjudicació i construcció del forn incinerador de la Comella i en la posterior compra d’accions per part del Govern s’haurien comès, com a mínim, tres delictes: falsedat documental, prevaricació i tràfic d’influències. El president de l’entitat, Carles Iriarte, ha indicat que la denúncia “no pretén acusar ni assenyalar ningú en concret” i per això s’ha dirigit a persona desconeguda. “Volem fer net, és una infraestructura bruta des dels seus inicis i volem saber exactament què va passar”, ha etzibat Iriarte. En aquest mateix sentit, l’advocat que ha ajudat a l’associació a construir la denúncia, Xavier López, ha recordat que el que s’ha fet és posar en coneixement de la batllia un seguit d’informacions que “ens han fet saltar les alarmes” i, diuen, que ara és torn de les autoritats judicials actuar. “No ens toca a nosaltres determinar si els fets són delictius o no”, ha aclarit.

En l’exposició dels fets, APAPMA s’estranya que, tot i ser una societat pública, el Govern només tenia un 20% de la participació, mentre que la resta, un 80%, estava en mans de privats. Tot i això, es va destinar una subvenció pública de més de 135 milions d’euros pel funcionament del Centre de Tractament de Residus (CTR), mentre la part privada en va aportar una quantitat molt per sota. “Normalment el Govern participa en la societat, quan ha invertit tants diners, en un 51% per tenir-ne el control”, ressalta López. A més, l’advocat de l’associació ha indicat que la construcció no es va adjudicar mitjançant concurs.

Precisament, en la denúncia es recull que en el contracte d’obra s’estipulava que el preu de tota l’obra seria de gairebé de 44 milions d’euros. Finalment la infraestructura es va construir amb una desviació total de 22 milions d’euros, un 50% més del preu pressupostat. “Hi ha tota una sèrie d’elements que són irregulars i podrien ser delictes majors”, ha sentenciat l’advocat. També s’indica que en la posterior compra d’accions per part del Govern, a part dels socis privats, es va pagar un 60% per sobre del valor real de les accions.

Per tot plegat, Iriarte ha indicat que “venim d’un passat negre i fosc, si tens un cistell ple de pomes i deixes una poma podrida tard o d’hora pot acabar podrint tot el cistell”. El president d'APAPMA ha esclarit que les responsabilitats polítiques o tècniques que es puguin desprendre de la denúncia només correspon a la justícia indicar-ho. “Si hi ha d’haver algun tipus de responsabilitats esperem que es faci net, sigui en el nivell que sigui”. A més, l’associació té molt clar que la construcció del forn incinerador “va ser un error fruit, només, d’una mala decisió política”.

La denúncia arriba gairebé un any després que el Govern es veiés obligat, per una sentència del TSJ, a entregar l’informe de l’auditoria realitzada per KPMG el 2010 sobre el funcionament del CTR. Aquesta auditoria és la que ha servit de base per presentar la denúncia actual a la batllia. Precisament, APAPMA tampoc entén perquè els tres Governs que han tingut a les mans l’auditoria no han actuat de cap manera. “Qualsevol ciutadà que cregui que pugui ser considerat un delicte té la obligació de fer-ho públic a l’administració escaient”, ha dit Iriarte. El president de l’associació no ha descartat personar-se com a part interessada si la denúncia serveix per obrir un procés judicial. En relació al tema, aquest dimecres passat el ministre portaveu, Jordi Cinca, es va limitar a indicar que el tema ja va estar judicialitzat en el seu dia.

stats