Societat 16/06/2017

Andorra signa el memoràndum d'entesa dels Serveis de predicció d'allaus europeus

L'objectiu, estar en contacte directe amb els serveis de predicció i poder adaptar les seves formacions i investigacions a l'estàndard europeu

Ana
2 min
Els participants de la trobada. / SFG

Andorra la VellaEls representants andorrans han signat aquest dijous el memoràndum d'entesa dels Serveis de predicció d’allaus europeus (EAWS) durant l'assemblea general celebrada a Tutzing (Alemanya) entre els 16 països i els 29 centres de predicció d'allaus que formen aquesta associació (hi ha països que tenen diversos centres de predicció regionals). Els inicis d'aquesta comunitat es remunten a l'any 1983, i encara que Andorra hi forma part des de fa quatre anys, integra l'EAWS com a membre fundador amb els mateixos drets que qualsevol altre país, per ser el Principat un dels països signataris del primer memoràndum d'entesa.

La 9a assemblea general dels Serveis de predicció d’allaus europeus ha comptat amb l’assistència de dos representants del Servei meteorològic de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, per ser l'organisme encarregat de realitzar el butlletí de previsió d'allaus al Principat. També hi han assistit, com a observadors, dos membres del Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA) i del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior per tal d'estar en contacte directe amb els serveis de predicció i poder adaptar les seves formacions i investigacions a l'estàndard europeu.

Aquesta organització té com a objectiu la cooperació europea, essencial per la seguretat pública, doncs els límits dels perills d'allaus no coincideixen amb els límits administratius entre països. En aquest sentit, les finalitats principals d'aquestes reunions biennals són homogeneïtzar la comunicació i la metodologia a l'hora de realitzar els butlletins d'allaus en l'àmbit europeu, així com afavorir el desenvolupament i la investigació de noves àrees de treball.

Durant aquests dies s'han explicat les investigacions que s'han dut a terme els últims dos anys dins dels grups de treball de la mateixa associació en matèria de problemes o situacions d'allaus, modelització del mantell nival i escala del perill d'allaus, entre altres. Per altra part, s'ha acordat incloure certs canvis als butlletins d'allaus per tal de facilitar-ne la comprensió. Així, durant la propera temporada s'inclourà la problemàtica d'allaus per cada dia dins del butlletí, mentre que de cara a la temporada 2018-2019 es modificarà la denominació de les talles de les allaus amb la intenció de sensibilitzar als muntanyencs sobre el perill d'allaus, sense menysprear cap situació de perill.

stats