Societat 17/04/2017

Assessorament andorrà al Perú per lluitar contra la força de l'aigua

Joan Torrebadella, tècnic expert en riscos naturals, està formant el Govern i ajuntaments peruans, i participa en un projecte solidari de col·locació de proteccions

C.g.
4 min
Treballs de camp a zones de risc per la força de l'aigua / J.T.

La Massana"És molt diferent veure tot el que està passant instal·lat aquí i des del sofà, que quan ets allà i ho veus en directe", i "més si ets del ram, hi entens, hi veus que hi ha solucions". Així justifica Joan Torrebadella, tècnic expert en riscos naturals i gestió d'emergències, tot el treball que està desenvolupant al Perú. A través de la seva empresa andorrana, Georisk, fa dos anys que volta per l'Amèrica del Sud, assessorant sobretot en temes de proteccions contra la virulència de l'aigua en períodes de fortes pluges que acaben en torrentades.

Aquesta tasca s'ha focalitzat els darrers mesos a Perú perquè el país s'ha vist afectat pel fenomen del 'Nen Costaner', que genera un escalfament de les aigües litorals amb un conseqüent augment de les pluges. És un fenomen cíclic que es dona cada 3-4 anys, més intens del normal aquest any també com a conseqüència dels efectes del canvi climàtic.

Una zona devastada / J.T.

Agafant aquest punt de partida, l'empresa austríaca a través de la qual Torrebadella treballa a Sud-Amèrica va enviar-lo al Perú al mes de febrer per actuar 'in situ' i valorar el grau d'emergència en el que viu el país. Allà es va reunir amb membres del Centro de Operaciones de Emergencia Nacional (COEN), l'Autoridad Nacional del Agua (ANA) i el Ministeri de Defensa, per tal d'oferir-los els seus coneixements i lluitar per evitar més damnificats i morts al territori. Les darreres xifres parlen de més d'un centenar de víctimes mortals, 18 desapareguts, 163.000 damnificats i prop d'un milió d'afectats.

"Allà no hi ha res fet, porten 20-30 anys de retard respecte a Andorra", exposa el tècnic en riscos naturals. "Totes les zones planes estan mal construïdes", afegeix, amb cases de fusta a terrenys que "ha cedit el propi Govern". Portant aquest exemple al Principat, "és com si el con de la Comella estigués completament ocupat per habitatges de fang i fusta i que cada 1-2 anys baixés una torrentada". A més, parlem en molts casos de zones desèrtiques, sense arbres a les muntanyes que ajudin a mitigar els efectes.

Poblacions de fusta en zones de risc / J.T.

Per tot plegat, el Govern intenta ara treure la població d'aquestes zones, "però és difícil perquè hi viu molta gent", així que almenys de manera temporal s'ha optat per la protecció. I aquí és on entra Torrebadella, que forma les administracions en detecció de zones vulnerables de risc, en elaboració d'estudis i de metodologies acreditades internacionalment. És a dir, "com fer el disseny de les proteccions i mirar quines són les zones idònies per col·locar-les".

Una zona de risc / J.T.

Solidaritat

Però quan Torrebadella va tornar a Andorra d'aquest viatge al febrer, va sentir la necessitat de fer alguna cosa més per tota aquella gent a qui havia vist patir, i que podia tornar a patir en qualsevol moment. Per això va posar-se d'acord amb Trumer Schutzbauten, l'empresa austríaca amb qui treballa, per fer una donació, entre d'altres, de malles dinàmiques. Concretament a la regió de Chaclacayo, amb qui ja havia mantingut contactes amb el seu alcalde. D'aquesta manera, l'empresa aporta el material, i Torrebadella "el capital humà", amb tots els estudis i projectes necessaris per desenvolupar-ho.

Treballs de camp a zones afectades / J.T.

Torrebadella va tornar aquest mes de març al Perú per tirar endavant el projecte solidari. Així mateix, durant el viatge també va reunir-se amb l'Instituto de Manejo del Agua y Medio Ambiente (IMA), per formar-los en la lluita contra els corrents d'arrossegalls a Aguas Calientes, a tocar del Machu Pichu.

Per tot plegat, aquest català eradicat a Andorra des del 1998 està sent peça important per intentar lluitar contra la duresa de l'aigua i millorar la futura qualitat de vida dels peruans. Haurà de fer alguns viatges més per concretar aquest projecte, però entremig ara marxa a Nova Zelanda, per col·laborar en la formació dels tècnics per evitar els efectes de les caigudes de rocs per terratrèmol. Coneixements andorran,s doncs, que s'expandeixen arreu del món.

Andorra ha d'afrontar un nou fenomen

L'experiència que té Torrebadella en tota la gestió d'emergències per catàstrofes naturals l'ha acumulada en bona part a Andorra. Ell ha estat present i ha assessorat en diversos episodis que s'han viscut al país els darrers anys com l'esllavissada del 2008 a la sortida de la Massana, la de Racons del 2009 o les diverses torrentades a Sant Julià els darrers estius.

El tècnic exposa que Andorra està ben preparada per afrontar fenòmens naturals, tot i que s'ha de tornar a posar les piles en una amenaça que l'ONU ja ha alertat que va en augment, i que són precisament les pluges intenses que generen torrentades. Abans Andorra no estava sota aquesta alerta però des d'aquest inici de segle el perill s'ha intensificat, i el propi Torrebadella ho ha comprovat per totes les emergències on ha hagut d'actuar. L'esllavissada al Riu Runer i les de Sant Julià en són exemple. "Anirà a més i ens hem de preparar", planteja.

stats