Societat 20/03/2017

Autea reclama més opcions formatives, educatives i d'oci

Des de l'entitat recorden que la prevalença de l'autisme és d'un cas per cada 100 persones

M.f.
2 min
La nova junta d'Autea, amb la presidenta, Teresa Profitós, al centre / M.F.

Andorra la VellaLa nova junta de l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea) té sobre la taula un seguit de projectes que s’articulen sota tres eixos: social, formatiu i sanitari. Així, entre les principals reivindicacions, que es millori la formació posterior a l’obligatòria per a les persones que pateixen un trastorn de l’espectre autista o asperger, que s’impulsi la inserció laboral i que els professionals, ja siguin sanitaris o del món educatiu, tinguin la formació adequada per poder donar resposta als afectats per aquests trastorns. De fet, la presidenta, Teresa Profitós, recorda que la prevalença de l’autisme és d’un cas per cada 100 persones.

D’aquesta manera, des d’Autea volen que el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior treballi en un grau formatiu que permeti donar sortida a tots aquells joves que, un cop han completat l’educació obligatòria a l’escola ordinària, no vulguin anar a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. En aquest sentit, destaquen que en aquest centre “es barregen” les persones que tenen diferents discapacitats i per això reclamen grups específics de treball per a ells. També pretenen donar un impuls a la inclusió laboral a través del projecte Specialisterne que ha de permetre a joves amb unes característiques específiques, com habilitats per a la informàtica o ser “molt meticulosos”, formar-se durant sis mesos a Sant Cugat per després poder trobar feina al Principat. En aquest sentit, demanen a les altres entitats del país que s’impliquin en la cerca de candidats per a aquestes formacions.

Pel que fa a l’àmbit sanitari consideren que cal potenciar la formació dels especialistes per a una millor detecció i tractament dels afectats, una formació que creuen que ha de ser extensiva, també, per als docents. D’aquesta manera, recorden que ja se'n va fer una per als mestres de primària i que de cara a l’any que ve se’n farà una altra per als de secundària, però insisteixen que “hauria de ser obligatòria” i arribar al tres sistemes educatius.

També reclamen més mesures per potenciar l’oci tant entre els menors com entre els adults.

A més a més, des d’Autea volen celebrar el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, que es commemora el 2 d’abril. Per això, el 3 d’abril han convidat Antonio Belmonte, un jove amb autisme que a través de la música ha millorat la seva comunicació i integració. Amb la Fundació Orange s’ha fet un curtmetratge sobre l’experiència de Belmonte que s’emetrà al vestíbul del Consell General i posteriorment s’interpretaran tres peces musicals. De manera paral·lela, Autea signarà un acord amb la Fundació Orange a través de la qual es vol millorar la formació i també es posaran a la venda en diferents establiments col·laboradors polseres d’Autea a un preu de dos euros per recaptar fons per a l’associació.

stats