Societat 25/06/2015

La CASS amplia la llista de medicaments costosos finançats al 100%

Els medicaments són per tractar l’hepatitis C, l’espasticitat associada a l’esclerosi múltiple i la degeneració macular associada a l’edat, especialment costosos

Ara Andorra
2 min

Andorra la VellaEl Govern, a proposta del Ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació, ha aprovat la inclusió de diversos medicaments per tractar l’hepatitis C, l’espasticitat associada a l’esclerosi múltiple i la degeneració macular associada a l’edat, especialment costosos, dins de la llista de tractaments finançats al 100% per la CASS.

El Govern ha assenyalat que l’aparició de nous medicaments especialment costosos obliga a modificar el decret de finançament al 100% per part de la CASS. Pel que fa als medicaments per a l’hepatitis C s’inclouen l’Ombitasvir / Paritaprevir / Ritonavir, Dasabuvir i Ledipasvir / Sofosbuvir. Des del 2015 s’han iniciat quinze tractaments per als casos més greus d’aquesta malaltia.

Pel que fa a l’espasticitat associada a l’esclerosi múltiple, s’inclou el medicament amb cannabinoides, que és un estupefaent d’ús hospitalari que només es pot prescriure i dispensar seguint l’establert en el protocol de tractament amb cannabinoides aprovat pel Ministeri. Quant als tractaments de la degeneració macular associada a l’edat, s’ha inclòs en la cobertura al 100% el medicament Aflibercept, que només pot ser prescrit i administrat per metges especialistes en oftalmologia.

D'altra banda, el Consell de Ministres ha aprovat el Decret de nomenclatura i les condicions de finançament per part de la CASS del Tractament de ferides amb pressió negativa (TEP). Aquest tractament es podrà fer, a partir d’ara, a nivell ambulatori, i es reemborsarà al 90% en règim de tercer pagador per incentivar l’aplicació de teràpies a nivell ambulatori que evitin l’hospitalització.

El tractament de ferides amb pressió negativa és una cura mitjançant un circuit de pressió negativa, tancat i estèril, que afavoreix la cicatrització de les ferides, ja que en disminueix la dimensió i augmenta el teixit de granulació. La tècnica s’ha utilitzat amb èxit des del 2003 a nivell hospitalari per al tractament de ferides d’elevada complexitat, i ara tenint en compte el baix nivell de complicacions del tractament, i per facilitar-ne l’accés s’aplicarà a nivell ambulatori per part de personal d’infermeria amb formació específica.

La voluntat del Ministeri és incentivar els tractaments ambulatoris per evitar l’hospitalització. A més, aquest canvi permetrà reduir el cost de la teràpia, que en 15 dies d’hospitalització és de 1.610 euros i a nivell ambulatori serà de 600 euros.

Per permetre l’aplicació a nivell ambulatori en els centres d’atenció primària cal actualitzar la nomenclatura per incloure un nou acte d’infermeria denominat 'Tractament de ferides amb pressió negativa', i així ho ha aprovat aquest dijous el Consell de Ministres. El tractament, però, sempre haurà de ser prescrit per un metge especialista i iniciat a l’hospital.

stats