Societat 27/04/2017

Canillo i Ordino, on més augmenta la població andorrana

Segons el director del Centre de Recerca Sociològica (CRES), Joan Micó, la raó és que hi ha població jove que s'està decantant els darrers anys per marxar a viure a parròquies altes

Ana
2 min
Una imatge de les parròquies centrals / M.T. (ANA)

Andorra la VellaL'any 2016 van néixer 633 infants a Andorra i van morir 310 persones. Amb aquestes dades, el creixement vegetatiu se situa en 323, i el percentatge de naixements sobre les defuncions en el 0,44%. Si es fa una divisió per parròquies, la d'Ordino, amb un 0,72% i la de Canillo, amb un 0,71%, són les que registren un percentatge de creixement vegetatiu més alt. En d'altres paraules, són les que tenen uns percentatges de creixement de població andorrana més alts. El motiu, ha explicat el director del Centre de Recerca Sociològica (CRES), Joan Micó, és que hi ha una part de població jove que s'està decantant els darrers anys per marxar a viure a parròquies altes, i allà té fills. De fet, les piràmides poblacionals d'aquestes dues parròquies s'estan rejovenint, ha informat Micó.

En canvi, a les parròquies centrals, el percentatge d'augment de creixement vegetatiu és pràcticament de la meitat: 0,36% a Andorra la Vella i 0,37% a Escaldes-Engordany. Amb tot, Micó ha recordat que la demografia andorrana ve molt marcada per la immigració i per tant, tot i les dades de creixement vegetatiu el que sobretot marca les pujades i baixades de població és el comportament de la immigració.

Aquestes xifres han estat facilitades pel departament d'Estadística dins d'un document on també s'hi avalua la natalitat del país. Després de dos anys de creixement, els registres de naixements han tornat a caure, concretament n'hi ha hagut un 3,9% menys. A Andorra la Vella hi ha el 30% dels naixements de tot el país.

Pel que fa a l'edat mitjana de la mare, se situa en els 33,35 anys, i el nombre de fills per dona en edat fèrtil és d'1,19, tots dos índex dels més baixos de tot Europa, ha exposat Micó, que ha insistit en el fet que a Andorra no hi ha ajudes per a les famílies que volen tenir fills i que això no incentiva la natalitat. De fet si s'avaluen els naixements per nacionalitats, totes han incrementat l'edat mitjana de les mares en la comparativa dels últims sis anys. Les mares portugueses són encara les que tenen els fills més joves: als 31,39 anys de mitjana.

Anant ara als casaments, el 2016 se'n van registrar 295, deu més que l'any passat, i dels quals 253 civils i només 42 eclesiàstics. Es manté per tant la predilecció de la població per casar-se sense seguir amb les tradicions religioses. Dels 253 matrimonis civils, 9 van ser entre parelles del mateix sexe, un menys que l'any passat.

stats