Societat 30/05/2015

"Canòlich és Canòlich i els lauredians no fallem"

La diada dedicada a la Mare de Déu de Canòlich torna a aplegar centenars de feligresos al voltant del santuari

Ana
3 min
Diada de Canòlich / J.D.

CanòlichEl santuari dedicat a la Mare de Déu de Canòlich i els seus voltants s'han omplert un any més de pelegrins amb motiu de les festes de la Verge de Canòlich, que se celebren tradicionalment l'últim dissabte de maig. Des de primera hora del matí d'aquest dissabte, els lauredians han pujat massivament al santuari, a peu, en bicicleta, en vehicles privats o mitjançant l'autobús gratuït, per assistir a alguna de les tres misses que s'hi han ofert, a les ballades de sardanes, a la benedicció del terme i al repartiment dels pans. En aquesta edició, seguint el costum dels darrers anys, s'han repartit 6.000 pans, els quals aporta el Comú, com marca la tradició.

Tot i les pluges d'aquest divendres, que han deixat ple de fang el camí vell de Canòlich, centenars de feligresos han pujat en massa a Canòlich, en un "dia de parròquia i de país", com ha explicat el mossèn de Sant Julià de Lòria, Pepe Chisvert. Entre els assistents hi havia lauredians de tota mena, famílies amb nens i autoritats de la parròquia -com la cònsol major, Montserrat Gil, i el cònsol menor Manel Torrentallé- i polítics de l'àmbit nacional -com el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, o els consellers generals lauredians Josep Pintat, Josep Majoral i Gerard Alís.

El moment més multitudinari ha estat la missa de les 12 hores, en la qual també s'ha beneït el terme i que ha comptat amb la representació del Ball de Canòlich a càrrec de l'Esbart Laurèdia. "Canòlich és Canòlich i els lauredians no fallem", ha afirmat la cònsol major, Montserrat Gil, qui també ha celebrat que pugés la mateixa gent que l'any passat, després de l'esforç anual del Comú per arreglar els camins i altres indrets abans de la diada.

S'ampliarà l'exposició sobre Canòlich

La Festivitat de la Mare de Déu de Canòlich ha arribat enguany dies després de la inauguració de l'exposició històrica que ha organitzat el Comú per donar a conèixer objectes i documents antics que ajuden a explicar la tradició de Canòlich. Gil ha celebrat l'èxit de la proposta i ha assegurat que ajudarà als infants que pugen cada any a entendre l'origen d'aquest costum de segles d'història.

Segons ha avançat la cònsol major, l'Arxiu Nacional d'Andorra s'ha ofert a donar suport a l'exposició aportant encara més material. L'objectiu és renovar les dependències de la Casa Comuna, ara en desús, com a museu per acollir exposicions. Gil ha explicat que la intenció és fer-ho abans de final d'any, però ha reconegut que "ens queden molts pocs mesos i hi ha prioritats abans d'acabar aquest petit museu que fa temps que estem anunciant".

Andorra, "un gran paradís"

El mossèn Pepe Chisvert ha aprofitat la diada per enviar un missatge d'optimisme davant les crítiques d'imatge que ha patit el país darrerament. "De vegades la temptació és caure en el desànim, pensar que tot està acabat i no hi ha res a fer, i no és veritat. Andorra continua sent un petit gran paradís", ha afirmat Chisvert.

En al·lusió a les crítiques externes, el mossèn, que ha oficiat les misses d'aquest dissabte, ha afegit que "potser tenen a veure amb l'enveja" i ha apel·lat als andorrans perquè no es dediquin exclusivament a la vida consumista de "només amb treballar, treballar i comprar, comprar". Chisvert ha assegurat que en jornades com la d'aquest dissabte es pot veure que "la gent té aquesta corda interior que de tant en tant fan vibrar".

stats