Societat 26/06/2016

Formació per a entrenadors per fomentar l'elit

L'EFPEM treballa de manera conjunta amb la FAE i els clubs en una formació específica per a entrenadors d'esquí

Ana
2 min
La comissió que treballa en la nova formació

Andorra la VellaL’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM), juntament amb la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) i els clubs estan treballant en una formació específica per a entrenadors d’esquí, i que podria ser una realitat a finals de la temporada que ve. Tal com explica el director de l’EFPEM, Francesc Poujarniscle, “una cosa és ser monitor i una altra entrenador” i la voluntat és que els joves esquiadors puguin “anar millorant i arribar a l’elit”, de la mà de persones que estiguin formades per fer aquest acompanyament.

Aquesta formació és complexa de dissenyar ja que cal tenir en compte la inclusió d'un seguit d’aspectes com la preparació física, dietètica, psicologia o ètica. Tant des de l’EFPEM com des de la FAE i els clubs hi estan “dedicant moltes hores” ja que es vol que sigui una formació completa i competitiva, “la volem fer molt bé”, remarca Poujarniscle, “de qualitat”, afegint que han d’aprofitar els mesos com ara el maig i el juny per treballar de valent ja que a l’hivern és una mica més complicat trobar disponibilitat entre els agents implicats.

La base seria la de monitor d’esquí i, a partir d’aquesta, fer mòduls per a entrenadors. El treball per organitzar aquesta formació es fa amb la voluntat que no quedi res sense incloure perquè aquestes persones puguin donar un entrenament de qualitat als esquiadors quan comencin a treballar. I és que seran persones que hauran de saber “com gestionar” l’entrenament d’infants i joves entre els 8 i els 18 anys i, per tant hauran de tenir uns coneixements amplis de la salut, la prevenció de lesions, i fins i tot sobre la prevenció del dopatge, dietètica i aspectes tècnics de l’esquí, entre molts altres.

Bicicleta

De manera paral·lela, també es treballa en formacions sobre bicicleta, una oferta que es vol dissenyar de manera conjunta amb la Federació Andorrana de Ciclisme. Poujarniscle recorda que cada vegada la pràctica del ciclisme està més estesa a Andorra i per això el repte que es plantegen és que hi puguin haver professionals capaços d’acompanyar des d’aquelles persones que volen fer BTT a aquelles que prefereixen la carretera, tenint en compte que cada vegada pot ser major el volum de turistes que vinguin al país amb la voluntat de practicar ciclisme.

De fet, el treball conjunt amb les federacions per atendre les seves necessitats és constant. Així, per exemple l’any passat es va oferir una formació de la mà de la Federació de Judo i també s’ha fet alguna amb la de petanca. Ara estan en converses amb la de tennis, per poder també organitzar alguna formació. “Nosaltres estem oberts a les propostes de les federacions i si tenen inquietuds formatives hem d’intentar donar-hi resposta”, destaca Poujarniscle.

I aquesta formació que es dóna des de l'EFPEM no es queda només al país sinó que traspassa fronteres. Així, des del País Basc es demana la formació del centre en certes disciplines de l'esquí i també treballen amb l'Institut Cultural del CIC, als quals se'ls ofereix formació en escalada, vies ferrades o esquí en el marc del grau superior que aquesta entitat ofereix.

stats