Societat 06/06/2015

Formació universitària per potenciar el turisme rural i de muntanya

Unes jornades interpirinenques posen les bases d'una nova oferta universitària que permeti formar professionals en l'àmbit del turisme rural i de muntanya

Ana
2 min
Les jornades s'han clausurat aquest dissabte / G.LL.T.

Andorra la VellaEl Govern i la Universitat d'Andorra volen fomentar la formació universitària en l'àmbit del turisme rural i de muntanya. L'objectiu és fer avançar el país en aquest àmbit turístic poc explotat fins ara mitjançant l'educació superior. Un dels primers passos seria crear un postgrau relacionat amb aquesta matèria, tot i que el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, s'ha mostrat "més ambiciós" a l'hora d'aspirar a tenir una major oferta universitària en aquest àmbit. Aquestes són les principals conclusions de les primeres Jornades tècniques sobre turisme rural i de muntanya a Andorra i el Pallars Jussà, que s'han celebrat aquest divendres i dissabte a Andorra la Vella, i que han estat organitzades per Jussactiu, la Universitat d'Andorra i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Aquestes primeres jornades han servit, en paraules dels seus organitzadors, per posar la primera pedra de cara a una futura formació universitària encarada al turisme rural i de muntanya al Pirineu. Des d'Andorra, Jover ha remarcat la importància d'apostar pel "capital humà" si es vol explorar aquest tipus de turisme, que pot ser complementari al model actual.

Per aconseguir aquesta millora, però, ha fet èmfasi en que cal apostar per la formació superior específica. És per això que ha celebrat l'organització d'aquestes primeres jornades, que han agrupat, entre d'altres, a la Universitat d'Andorra i a la Universitat Autònoma de Barcelona, els dos centres que haurien de liderar aquesta nova formació.

De les conclusions n'ha sortit la voluntat d'impulsar un postgrau específic d'un nivell força alt i amb capacitat per atreure a estudiants internacionals. A més, aquest postgrau "d'elit", tal com ha explicat el rector de la Universitat d'Andorra, Miquel Nicolau, aniria acompanyat de diverses formacions complementàries.

Una formació internacional

Així doncs, Nicolau ha destacat que, "ara ja hem fet el primer pas, que era veure què necessitem i quins són els nínxols de formació que podem oferir". L'objectiu ara és "concretar això i transformar-ho en una formació, o un sistema de formacions, que tingui un atractiu internacional i que no s'ofereixi en altres llocs".

El motiu d'aquesta voluntat d'internacionalització, ha destacat, és que "ni a Andorra ni al Pirineu tenim prou massa crítica" com per engegar un projecte d'aquestes característiques. És per això que s'ha apuntat també la possibilitat d'oferir cursos semipresencials.

El Pallars Jussà com a camp de pràctiques

Des del Pallars Jussà, un dels principals impulsors de les jornades, a través de Jussactiu, la Societat de Foment del Pallars Jussà, també es veu aquest nou sistema formatiu com una oportunitat pel territori. Un dels aspectes concrets que podria beneficiar la comarca pirinenca seria la possibilitat que els alumnes d'aquests cursos realitzessin les pràctiques al Pallars Jussà, tal com ha explicat el president del seu Consell Comarcal, Joan Ubach.

Per la seva banda, Jover ha remarcat la necessitat de col·laborar amb les comarques pirinenques, ja que hi ha àmbits "on no té sentit anar sols ni fer-nos competència". El disseny d'aquesta formació, o sistema de formacions, s'ha definit després de dues jornades d'anàlisi de les diferents realitats i necessitats que tenen Andorra, el Pallars Jussà i el Pirineu en general en l'àmbit turístic.

stats