Societat 18/10/2016

Impuls definitiu al Llibre Blanc de la Igualtat

La voluntat del Govern i del Consell General és que estigui enllestit a mitjan 2017

Ana
2 min
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, amb els consellers demòcrates Josep Anton Bardina i Patrícia Riberaygua i la presidenta de la Comissió Legislativa d'Afers Socials, Sílvia Bonet / M.F. (ANA)

Andorra la Vella"Fins ara s'havia treballat més en la forma i ara s'entra en el fons i s'impulsa de manera definitiva" el procés d'elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat. D'aquesta manera ha explicitat el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, la voluntat de dur a terme les feines definitives que permetin tenir enllestit aquest document cap a mitjan l'any 2017 o "si pot ser abans, millor".

D'aquesta manera, i tal com ha explicat Espot acompanyat de la presidenta de la Comissió Legislativa d'Afers Socials, Sílvia Bonet, i la subsíndica general, Mònica Bonell, la voluntat que es té tant des del Govern com des del Consell General és poder concloure el procés per poder tenir les eines necessàries per combatre qualsevol acte discriminatori. Per això han plantejat un procés participatiu en què hi estaran implicades les associacions que representen els diferents col·lectius que poden ser objecte d'algun tipus de discriminació (dones, gent gran, infants i joves, discapacitats, homosexuals, bisexuals, transgèneres i immigrants). Tant Bonet com Bonell han insistit en el fet que aquesta és una feina que ja es va iniciar en la passada legislatura i que no s'hauria de "menystenir" tot i que "no ha estat visible", segons la presidenta de la Comissió Legislativa d'Afers Socials. A més a més, Bonell ha posat en relleu que és fruit d'una voluntat política de totes les forces representades al Consell General.

Aquest mateix divendres, 21 d'octubre, es crearà un consell expert amb representants del Govern i del Consell General i ja l'11 de novembre es constituirà la taula transversal de treball professionalitzada amb responsables de les diferents associacions i entitats amb la voluntat que facin arribar les seves propostes amb la intenció que el treball definitiu pugui incloure "la veu" d'aquests col·lectius, tal com ha assenyalat Espot.

Així, es farà una "especial atenció" a la discriminació de gènere, però sense deixar de banda altres, ja que a mesura que la feina avançava, tal com ha destacat Bonet, s'han adonat que la discriminació no afecta només aquest col·lectiu i que les reivindicacions entre els sectors més vulnerables són força comunes. Aquest treball que ara s'enceta té per objectiu identificar la realitat andorrana en matèria d'igualtat d'oportunitats a partir de l'anàlisi de les dades estadístiques; avaluar els antecedents i la feina que s'està fent; analitzar els serveis públics i privats existents al Principat; incorporar l'opinió de les persones expertes i promoure la participació ciutadana, amb la intenció que el resultat final siguin unes conclusions i l'establiment de 30 recomanacions i deu prioritats.

Segons han posat en relleu tant Espot com Bonet, sembla que una de les prioritats serà la Llei de la igualtat ja que serà "un instrument normatiu per lluitar contra la discriminació", tal com ha comentat el ministre.

stats