Societat 21/10/2016

La Justícia constata un augment de la delinqüència d'un 3%

La celebració de l'obertura de l'any judicial ha servit per demanar més recursos humans i per conèixer que s'han comissat actius per valor de 30,2 milions d'euros des del 2010

M.t.
3 min
Celebració de l'obertura de l'Any judicial / M.T.

Andorra la VellaEl Consell Superior de la Justícia ha celebrat aquest divendres l'obertura de l'Any Judicial, en què s'ha fet balanç de l'activitat de l'exercici passat -entre el juliol del 2015 i el juny del 2016- en què s'ha constatat un increment del 3% de la delinqüència. Tal com ha explicat el fiscal general, Alfons Alberca, l'activitat de la Fiscalia ha baixat un 0,93%, a causa principalment de la baixada de causes civils, però les causes penals han augmentat de 4.604 a 4.757, que han donat lloc a 5.169 infraccions penals, cosa que representa un increment de la delinqüència del 3,1%. A més, s'ha observat un augment dels delictes majors i un descens dels menors. La disminució de les causes civils, tal com ha destacat el president de la Batllia, Jaume Tor, ha permès reduir de 7.000 a 5.000 les execucions pendents.

Tot i que han disminuït un 5%, els delictes contra el patrimoni (furts i robatoris) continuen sent els majoritaris, amb un 32% sobre el total. En segon lloc se situen els delictes contra les persones, que han pujat respecte l'any anterior. A més, el fiscal general ha destacat que s'han produït 5 sinistres amb resultat de mort, un per imprudència mèdica, un accident laboral i la resta per accidents de circulació. També han augmentat els delictes contra la societat i els delictes contra l'economia, que amb 33 causes sobre blanqueig de diners i 761 sobre moneda inautèntica, han augmentat un 70%.

30,2 milions d'euros en actius comissats des del 2010

El fiscal general, igual que els presidents de la Batllia, del Tribunal de Corts i del Tribunal Superior, han aprofitat la celebració per demanar més recursos humans a la Justícia, i en especial per incrementar el nombre d'efectius de la policia judicial. Per justificar aquestes demandes, Alberca ha destacat que des de l'any 2010 la Justícia ha comissat actius per un valor de 30,2 milions d'euros, 6 milions de dòlars i 7 milions en immobles, de manera que l'aportació mitjana al pressupost de l'Estat és de més de 5,7 milions d'euros cada any.

D'altra banda, els responsables dels diferents òrgans judicials també han demanat més recursos per agilitzar les causes relacionades amb menors, per tal que pugui crear-se la figura del batlle de família. De fet, el president de la Batllia ha alertat que han augmentat els delictes comesos per menors.

42 presos, dels quals 23 són preventius

Durant l'acte d'aquest divendres també s'ha fet referència al nombre de presos del Centre Penitenciari, que són actualment 42, dels quals 23 es troben en presó preventiva (7 d'ells des de fa més d'un any). El president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijoan, ha assegurat que el marc legal en matèria de presó preventiva és homologable amb els països veïns tant pels motius com pels terminis, però ha reconegut que el percentatge és elevat a causa de motius conjunturals, de manera que ha assenyalat que poder evacuar més diligentment aquests casos és un dels reptes de la Justícia.

Finalment, la degana del Col·legi d'Advocats, Sophie Bellocq, ha posat sobre la taula la necessitat de reformar la Constitució per refermar la independència dels batlles i magistrats i la separació de poders, suprimint l'obligatorietat que hagin de ser nomenats cada 6 anys. Tant el president del CSJ, Enric Casadevall, com el ministre d'Interior, Xavier Espot, són partidaris de fer aquesta modificació en el moment en què s'encari una reforma de la Constitució, tot i que Espot ha indicat que és un canvi més estètic que de fons, perquè actualment els motius de no renovació dels batlles ja estan molt limitats gràcies a la nova Llei de la Justícia i van en la línia de les legislacions dels països del voltant.

stats