Societat 02/07/2015

L'OMS identifica els petits estats com a "agents de canvi"

Són "molt àgils, flexibles, tenen una cohesió social forta i bons serveis socials" per poder implementar polítiques de Salut que poden ser exemple per a altres països

Ana
2 min
Un moment de la trobada d'alt nivell de l'OMS dels petits Estats a Soldeu aquest dijous / M.C.

SoldeuEls vuit petits estats membres de l'oficina regional europea de l'OMS s'han reunit aquest dijous i ho faran també divendres per avaluar i compartir les polítiques de salut dels països en relació a l'estratègia de l'organisme per al 2020.

Tant la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, com la directora regional d'Europa de l'OMS, Zsuzsanna Jakab, han destacat el paper dels petits estats a l'hora d'aplicar polítiques de salut. "Experiència, reflexió i facilitat d'implementació de determinades polítiques de salut que després poden ser transportades a Estats més grans", ha resumit Ferrer. Els petits tenen "oportunitats úniques", ha exposat Jakab, perquè són "molt àgils, flexibles, tenen una cohesió social forta i bons serveis socials". Així, poden ser "agents de canvi" per implementar l'estratègia 2020.

Jakab ha destacat la intensa col·laboració d'Andorra en el disseny i la futura implementació del Pla de Salut del 2020 que té com a principals reptes l'atenció a una població cada cop més envellida i la lluita contra les malalties cròniques. "Els sistemes de salut han de respondre a aquests reptes", ha afirmat, però cal una major coordinació entre diferents àrees i "una atenció primària forta amb el pacient al centre", ha indicat. D'altra banda, Jakab també ha fet referència a la sostenibilitat tant pel que fa a l'atenció dels ciutadans com al seu futur econòmic.

De fet, Ferrer ha assegurat que el Pla de Salut del Govern està molt alineat amb l'estratègia de l'OMS per al 2020 amb una "atenció molt acurada des del naixement fins a la mort". I és que, com ha apuntat Jakab, cal fer èmfasi en la prevenció i en la promoció dels hàbits saludables per invertir "abans de la urgència de la malaltia". Més enllà d'aquestes polítiques de salut, els Estats també han de treballar per reduir les iniquitats i arribar als més vulnerables, cosa que requereix el treball de diversos sectors, no només del de la salut. Aquesta tasca multisectorial, ha indicat Jakab, també és més fàcil en petits estats.

La ministra de Salut ha indicat que aquestes línies estan recollides en el pla del Govern i en el desenvolupament del MAAS, on ja es preveu un reforç de l'atenció primària "perquè arribi a urgències allò que ha d'arribar", com apuntava la memòria del SAAS.

Així mateix, Ferrer ha explicat que si s'acaba adoptant el pla 2020 aquest any el més difícil serà la seva implementació i l'adequació de la legislació. En aquest sentit, les experiències que puguin exposar altres països aquests dies i la col·laboració de l'OMS és "fonamental". Igualment, ha parlat de dotar-se de sistemes d'informació "que ens han de permetre aplicar les polítiques de salut a posteriori".

Per últim, la titular de Salut ha exposat que el Pla de Salut es validarà amb un procés participatiu amb les entitats i agents que intervenen en l'àmbit de la salut perquè a final d'any pugui debatre's al Consell General i aprovar-se.

Diftèria

Pel que fa a la mort d'un nen a Catalunya per la diftèria, Jackab ha considerat "inacceptable" que es produeixin aquests fets i la influència de grups contraris a les vacunacions. La representant de l'OMS ha fet una crida als Estats membres perquè arribin als pares i a aquests grups i conscienciïn de la necessitat d'aquestes vacunes. "Els pares no veuen la malaltia fins que mor el fill, només els efectes secundaris", ha manifestat.

stats