Societat 26/05/2016

“L'aire interior està contaminat entre cinc i cent vegades més que l'exterior”

Aquest dijous ha finalitzat el curs de tècnic en qualitat ambiental interior amb la participació d'onze persones

M.b.
3 min
“L'aire interior està contaminat entre cinc i cent vegades més que l'exterior”

Andorra la VellaTot i que Andorra ja compta amb dos edificis certificats en qualitat ambiental interior, el Principat encara va endarrerit respecte a Espanya o alguns llocs d'Europa. Així ho han reconegut des de l'Associació Andorrana per la Qualitat Ambiental en Interiors (AAQAI) que treballen força per aconseguir conscienciar la ciutadania que “tot i que respirem aire bo a fora, l'interior està contaminat entre cinc i cent vegades més”, segons el seu president, Josep Sobrevias.

El Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat està treballant amb la col·laboració de l'AAQAI i dels Col·legis d'Enginyers i d'Arquitectes en un reglament que definirà els requeriments pel que fa al disseny de les instal·lacions de ventilació. Aquesta modificació inclourà paràmetres com el tipus de filtratge que han de tenir les instal·lacions perquè l'aire que entri sigui més net, o la titulació que necessitaran els enginyers o tècnics que treballen en temes vinculats a la qualitat ambiental interior.

A Andorra ha finalitzat aquest dijous la segona edició del curs de tècnic superior i tècnic mitjà de qualitat ambiental interior impartit per experts internacionals de reconegut prestigi, i que ha comptat amb la participació d'11 persones de variats perfils -enginyers, llicenciats en medi ambient, biòlegs o personal del Ministeri de Medi Ambient.

El curs de tècnic mitjà consisteix a vint hores lectives presencials mitjançant les quals aprenen l'operativa per poder mesurar tots els paràmetres que interactuen dins la qualitat ambiental interior. En el cas del curs de tècnic superior, la durada és de 27 hores lectives per preparar els alumnes per poder validar aquestes mesures i que siguin ells qui facin el projecte d'auditoria d'inspecció de la qualitat ambiental interior. Aproximadament deu dies després de la finalització del curs, els assistents s'enfronten a un examen per obtenir el certificat oficial emès per la Federació d'Associacions de Qualitat Ambiental en Interiors d'Espanya i Andorra.

Josep Sobrevias ha assegurat que és molt important que es pugui formar gent en aquest àmbit perquè “estem creant conscienciació a persones de diferents perfils”. Un dels formadors, el microbiòleg i ecòleg Julio Vidal, també ha insistit en la importància de conscienciar la ciutadania perquè el 90% del nostre temps el passem en llocs tancats, però en canvi hi ha més cura de la contaminació exterior perquè se'n fa més publicitat i més campanyes de prevenció. En aquest sentit, ha assegurat que a Espanya, fins que no es va crear la llei que obliga a tenir una qualitat interior òptima per a ambients laborals no industrials com ara oficines, tampoc es vigilava.

El conveni signat la setmana passada entre l'AAQAI i el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, a més d'homologar aquests cursos, suposarà una col·laboració per obtenir més difusió i establir reptes de futur. A canvi, l'associació es compromet a organitzar un curs anual de tècnic de qualitat ambiental interior. Entre els reptes de futur, Sobrevias ha destacat, a més del reglament de ventilació, un projecte per divulgar aquest tema entre els estudiants de segona ensenyança i formació professional amb tallers dinàmics, perquè puguin aplicar alguns dels consells a les seves llars i contribuir així a la conscienciació global.

Els cinc paràmetres obligatoris per obtenir una bona qualitat interior són la ventilació, les humitats relatives, la temperatura, el CO2, les partícules de l'ambient i la microbiologia. Tot i que hem de conviure amb la contaminació de l'aire interior, el president de l'AAQAI recomana als particulars seguir algunes instruccions, ja que “igual que intentem reduir les sortides en cotxe, cal ventilar més les nostres cases i tenir els espais nets perquè els microorganismes viatgen a través de la pols”. Per la seva banda, Julio Vidal, s'ha mostrat convençut que “cal ventilar perquè l'aire exterior sempre està menys contaminant que l'interior”, tenint en compte que l'aire interior és la suma de la contaminació exterior més tota l'activitat produïda en una sala tancada.

Finalment, l'AAQAI ha anunciat que començarà aviat els treballs amb el Ministeri de l'Interior per crear un nou reglament per a les inspeccions i controls de l'amiant.

stats