Societat 17/07/2016

L'altra Ultra Trail

Amb més de 7.000 hores d'assistència, un total de 425 persones han treballat incansablement per garantir el correcte funcionament de la prova durant els tres dies de cursa

B.n.
2 min
Dos voluntaris de la Creu Roja

OrdinoAmb més de 3.100 corredors inscrits, l'Andorra Ultra Trail Vallnord ha aconseguit enguany, en la vuitena edició, un nou rècord de participació. Tot i que la dada és d'allò més positiva i evidencia l'èxit de la prova, que acull a corredors arribats des de tots els racons del món, a mesura que el nombre de participants creix, també ho fa la dificultat organitzativa. Així, a banda de les històries de superació que s'amaguen darrere de cada corredor, durant els tres dies de cursa també es dóna una prova força diferent, la "Ultra Trail" dels organitzadors i voluntaris, concretament 425 persones que amb un total de 7.000 hores d'assistència treballen per garantir que tot funciona correctament durant els tres dies de competició.

Amb les primeres arribades, la zona de recepció dels 'finishers' es converteix en un dels punts de la cursa en què s'acumula més feina. Rebre al corredor, enregistrar el temps en l'ordinador, treure el xip i indicar el camí cap a la zona d'avituallament. Quatre accions, que s'han de fer de pressa per evitar possibles aglomeracions, però tenint en compte l'estat físic del participant, que en moltes ocasions arriba fatigat a la línia de meta. Enguany, la Carme Sala ha estat una de les voluntàries que ha treballat en la zona d'arribada. Gràcies a la seva afició per la muntanya, va decidir començar a col·laborar en l'Ultra Trail des del segon any i assegura que ho seguirà fent molts anys més perquè "m'encanta l'ambient i tots els corredors agraeixen la nostra feina".

Una altra de les persones voluntàries que ha treballat en la zona de meta ha estat l'excònsol major d'Escaldes-Engordany, Lídia Magallón, qui explica que des de la primera edició col·labora amb una prova que és "molt important per al país" i, a més, "suposa una experiència humana fantàstica".

En el punt informatiu hi ha treballat la Zakia Zeroval, néta del director de la cursa, Gerard Martínez, i que detalla que "el que més m'agrada és poder veure les cares dels corredors i totes les emocions que es viuen en el moment de creuar la meta". Tot i que la seva tasca consisteix a donar un cop de mà en el punt d'informació, "enguany també he fet de mascota de la competició", comenta.

Tot i comptar amb una xifra menor que en edicions anteriors, un any més, la Creu Roja ha donat suport a la prova oferint, amb un equip de 20 persones, més de 50 hores de preventius. Tot i això, el cap de Servei de l'Ultra Trail i socorrista de la Creu Roja Andorrana, Àlex Mata, assegura que hi ha molta més feina al darrere, ja que "portem dos mesos formant als voluntaris". A més, també remarcat que el volum de feina és "força important" perquè tal com indica, "fer 170 quilòmetres és heroic, però no pot ser sa, els corredors arriben esgotats i nosaltres treballem per posar-los en marxa un altre cop". Dins l'equip de la Creu Roja per a l'Ultra Trail no només hi ha andorrans. Un clar exemple és el Bernardo Valls, voluntari de Vilanova i la Geltrú que juntament amb tres persones més -una altra de Vilanova i la Geltrú i dues de Sabadell- ha vingut fins a Andorra per col·laborar en la prova. "És una experiència magnifica i increïble", recalca.

stats