Societat 27/07/2016

L'estatura sí que importa

Un estudi de l'Imperial College London situa els andorrans entre els cinquanta més alts del món gràcies a un creixement progressiu el darrer segle: elles fan 1,63 metres de mitjana, i ells, 1,76

C.g.
2 min
Població del país passejant per l'avinguda Meritxell / ARXIU ARA

Andorra la VellaL'alçada d'una persona està condicionada per factors relacionats amb l'entorn, com pot ser l'alimentació (l'elevat consum de productes làctics ajuda a desenvolupar-la) o l'accés a la sanitat. També hi ha un component, però, de selecció natural. Aquesta és una de les conclusions a les quals ha arribat l'estudi elaborat per l'Imperial College London, fet públic aquest dimarts. L'escola elabora una classificació per alçades amb països de tot el món, 200 en total, amb dades del darrer segle i amb un recull de la progressió. El sostre en alçada mundial el trobem als Països Baixos en el cas dels homes, ja que fan de mitjana 1,82 metres (l'estudi s'ha fet amb homes de 30 anys). Pel que fa a les dones, les més altes són les letones, amb gairebé 1,70 metres d'estatura.

I els andorrans? Segons aquest estudi, surten força ben parats. Tant els homes com les dones es poden considerar alts en la comparativa mundial, si es té en compte que es troben dins els cinquanta primers països. Els andorrans fan de mitjana 1,76 metres i ocupen la 44a posició, mentre que les andorranes ocupen la 50a, amb 1,63 metres. Superen alçades de poblacions com la del Brasil, Turquia, Camerun o Egipte.

A més, l'estudi també deixa palès que els andorrans han crescut de manera rellevant el darrer segle. De fet, elles ocupaven la 78a posició l'any 1896, i ells la 76a. És a dir, han escalat força els darrers 100 anys, quan els homes feien 1,63 metres, i les dones 1,52 de mitjana.

En línies generals, Europa és el continent on més ha augmentat l'alçada els darrers 100 anys, tot i que el rècord el té Corea del Sud, on les dones han crescut 20 centímetres, i Iran, on els homes han crescut 16,5 centímetres. Àfrica, també per aquest component ambiental, és on els creixements són més lents.

En l'actualitat, els homes més alts els trobem a Europa i els més baixos a Àfrica, Àsia i Oceania. La diferència entre els homes més alts, als Països Baixos, i els més baixos, al Timor Oriental, és de 22,7 centímetres. En el cas de les dones, les més altes també estan a Europa. Entre les letones i les guatemalenques, que són les més baixes, hi ha 20,4 centímetres.

Més obesitat i diabetis al 2025

D'altra banda, dins l'estudi també es mostra una evolució de l'Índex de Massa Muscular (IMG) dels països i de casos de diabetis entre la població. Pel que fa a Andorra, l'IMG s'ha mostrat força constant el darrer segle (ha pujat lleugerament el dels homes), dins d'un índex que se situa entre 25 i 30, considerat normal tirant a gros.

Sí que ha crescut de manera important el nombre de casos diagnosticats de diabetis. L'estudi preveu que al 2025 el 9,2% dels homes andorrans i el 5,9% de les dones pateixin aquesta malaltia, mentre que el 32,6% dels homes i el 30,8% de les dones tindran obesitat.

stats